Hlavní obsah

Ředitel závodu F1 v Abú Zabí Masi fatálně chyboval. Sebral Hamiltonovi titul. Britský pilot váhá s návratem do kokpitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel závěrečného závodu loňského seriálu mistrovství světa automobilů formule 1 Michael Masi udělal při závěrečném rozhodnutí o restartu po odstoupení safety caru fatální chybu, která stála osmý titul Lewise Hamiltona. Světovým šampionem se stal Max Verstappen. Tento fakt je prvním závěrem speciální komise FIA, která celou událost prošetřuje.

Foto: Archiv Vladimír Rys

Max Verstappen poté, co se kontroverzním způsobem stal v Abú Zabí mistrem světa F1.

Článek

Masi pod tlakem situace nesprávně aplikoval pravidla poté, co dráhu opustil safety car a umožnil Verstappenovi, aby se svým Red Bullem v posledním kole předjel do té doby suverénně vedoucího Hamiltona s mercedesem, který by jinak vyhrál a získal rekordní osmý titul. Chybnou interpretaci ředitele pak potvrdili i sportovní komisaři, kteří zamítli odvolání Mercedesu. Dříve oblíbený Masi podle BBC, vycházející z vyjádření některých týmů, ztratil důvěru už v průběhu sezony několika kontroverzními rozhodnutími, z nichž mnohá byla chybná kvůli nesprávné aplikaci jednotlivých článků pravidel.

Masi ve funkci ředitele závodů F1 skončí, což měl při schůzce s šéfem Mercedesu Toto Wolffem na konci týdne uvést i nový prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Mohammed Ben Sulayem. Vedení FIA dokonce chybu Masiho považuje za velkou hrozbu ohrožení důvěryhodnosti nejen v tento orgán, ale především samotné formule 1. Už se dokonce ozvali někteří partneři F1 i stájí a dali jasně najevo, že pokud nebude celá záležitost důkladně vyšetřena a zjednána náprava, zváží svoje další účinkování v F1. Důkladné vyšetření požaduje i Wolff, aby... „K něčemu podobnému už nikdy nedošlo.“ Na výsledek čeká i Hamilton, který se s nespravedlivou porážkou ještě nevyrovnal, a nechal se slyšet, že návrat do kokkpitu bude závislý na konečném verdiktu. „Takovou blamáž už nechci zažít.“ Některá zahraniční média označují Masiho chybu za nejskandálnější rozhodnutí v F1 v novém tisíciletí.

Masi si podle komise zřejmě vyložil pravidla podle svého. Podle komentátora BBC Andrewa Bensona si je snad dokonce za pochodu vymyslel... „Zřejmě když se snažil vypořádat s tlakem situace, pod stresem ze zásahů obou týmů bojujících o titul,“ píše Benson. Zmíněná chyba Masiho jasně ukázala na nedostatky v pravidlech. Ta podle expertů musí být ještě před startem nové sezony upravena a být naprosto jasná, aby nemohlo dojít ke svévolnému výkladu. Zároveň z toho vyplývá, že výrazně omezeny či úplně zakázány budou jakékoliv intervence šéfů stájí směrem k řediteli závodu, a to především před ním, v jeho průběhu i bezprostředně po něm. Cílem je snížit tlak na ředitele závodu. Vyjádřit se či podat protest mohou týmy v jasně daném čase po závodě.

Novým ředitelem Elkins nebo Nielsen

Generální ředitel FIA pro sport Peter Bayer, který má celou záležitost „dozorovat“, se v polovině týdne sejde se šéfy stájí a mimo jiné budou probírat i podmínky a způsob použití safety caru během závodu, na což si jezdci i týmy také často stěžovali. Mluvit se má také o nevybíravém způsobu Verstappenovy jízdy v důležitých momentech závodu, který se například při GP Brazílie očividně snažil vytlačit soupeře z trati. Kamery to jasně ukázaly, ředitel Masi zarytě mlčel... Bayer také avizoval, že se v co nejkratším termínu chce setkat a diskutovat i s piloty všech týmů.

Odvolání Masiho berou všichni jako samozřejmost, ale kdo na jeho místo? Podle BBC a informací z kuloárů jsou kandidáti dva. Angličan Scot Elkins je šéfem Formule E, tedy vozů na elektrický pohon. Dříve byl i pravou rukou legendárního ředitele závodů F1 Charlieho Whitinga, který náhle zemřel v březnu 2019. Navíc je Elkins i jedním z hlavních představitelů prestižního německého seriálu cestovních vozů DTM. Druhým kandidátem je Steve Nielsen, bývalý sportovní ředitel týmů Renault a Williams, který je pravou rukou generálního ředitele motorsportu Rosse Brawna. I on by měl v paddocku F1 podle BBC patřičný respekt. Jméno nového ředitele by mělo být známo do konce ledna.

Reklama

Související témata:
Výklad