Hlavní obsah

Sen o F1 trvá. Staněk sehnal peníze a i letos zůstává pilotem ve formuli 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v prosinci mluvil o nejisté budoucnosti, o chybějících penězích i o tom, že jeho velký sen o formuli 1 se možná definitivně rozplyne. Nakonec český pilot Roman Staněk zůstává v šampionátu F2, jakési juniorky královské disciplíny, i v nadcházejícím roce. Brzy 20letý pilot totiž bude i nadále jezdcem stáje Trident. „Pro letošní rok zde vidím velký potenciál,“ říká.

Foto: Dutch Photo Agency

Český pilot F2 Roman Staněk

Článek

S italskou stájí tak jeho spojenectví trvá už třetí rok. Čech v týmu jezdil nejprve v sezoně 2022 šampionát F3, následně poskočil o třídu výš, avšak jeho premiéra nebyla příliš úspěšná. Skončil osmnáctý, přičemž říkal: „Udělal jsem spoustu chyb, ale bylo tam i hodně chyb ze strany týmu. Naše vozy nebyly nejlepší, ale několikrát nebyly špatné a dalo se z toho vytěžit i víc.“

Zároveň se Staněk v závěru sezony dostal do finančních problémů a nebylo jasné, zda ročník dokončí. Spustil proto crowdfundingovou kampaň a vybraná částka 1,5 milionu korun mu pomohla zúčastnit se i posledního závodu v Abú Zabí. „Bohužel motorsport je opravdu hodně finančně náročný. Vždycky to někdo musí zaplatit a nikdo nemá neomezené zdroje,“ říkal.

Teď ale oznámil, že v šampionátu zůstává. „Jsem opravdu rád, že mohu pokračovat ve své cestě s týmem Trident. Vytvořili jsme si za uplynulé roky skvělý vztah a pro letošní rok zde vidím velký potenciál. Nemůžu se dočkat toho, co nám nová sezona přinese,“ uvedl Staněk s tím, že výsledkově to bude mnohem výraznější. „Budu ve formuli 2 druhý rok a cílem bude pohybovat se vepředu.“

Šampionát F2 čítá 14 zastávek, přičemž všechny se jedou v rámci víkendů F1. Sezona startuje v Bahrajnu na počátku března.

Foto: Dutch Photo Agency

Český pilot F2 Roman Staněk

„Od letošní sezony se ve F2 mění monopost a u nás v týmu se mění hodně lidí. Očekáváme, že se s Romanem významně posuneme. Loni to byl jeho nováčkovský rok, a letos tak bude muset ukázat naplno, co v něm je,“ řekl manažer týmu Trident Giacomo Ricci.

Staňkovým týmovým kolegou bude zkušený Nizozemec Richard Verschoor, pro kterého půjde o čtvrtou sezonu v F2. Loni Verschoor dokázal vyhrát hlavní závod v Rakousku a v celkovém pořadí skončil na 9. místě. Staňka tak při porovnávání s týmovým kolegou rozhodně nečeká nic lehkého.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.