Hlavní obsah

Tréninkům formule 1 v Suzuce dominoval Hamilton

Suzuka

Tréninky na Velkou cenu Japonska formule 1 suverénně ovládl Lewis Hamilton z Mercedesu, který může v Suzuce udělat další krok k pátému titulu v kariéře. Jeho soupeř v boji o celkové prvenství Sebastian Vettel z Ferrari v první i druhé části ztratil na obhájce titulu téměř sekundu.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Lewis Hamilton během tréninku v Japonsku.

Článek

"Rozhodně není dobře být o sekundu pomalejší než Mercedes. Ztrácíme na ně na rovinkách a jsme pomalejší i v zatáčkách, ale pořád to jsou jen páteční tréninky, takže není důvod příliš panikařit," uvedl Vettel. "Měli jsme problémy s pneumatikami, hodně nám to klouzalo, takže nám odcházely rychleji než ostatním," přidal.

Velký náskok nepřeceňoval ani šéf Mercedesu Toto Wolff, protože podle něj italská stáj do tréninků neposlala vozy s maximálním výkonem. "Ráno byli rychlejší v zatáčkách, ale na rychlejších gumách. Teď jsme měli stejné pneumatiky a byli jsme rychlejší na rovinkách, takže dost pochybuji, že Ferrari dnes ukázalo skutečnou sílu jejich vozů," prohlásil.

V prvním tréninku Hamilton zaznamenal čas 1:28,691 minuty a týmového kolegu Valtteriho Bottase na druhé příčce porazil o 446 tisícin. Také se ale jen o kousek vyhnul nebezpečné srážce s Pierrem Gaslym. Pilot Toro Rosso byl poté vedením závodu napomenut za příliš pomalou jízdu v závodní stopě a bránění soupeři.

Ve druhé části Hamilton výkon vylepšil časem 1:28,217 a Bottase předčil opět skoro o půl sekundy. Třetí příčku obsadil Vettel, který byl v prvním tréninku až pátý. Pilot Ferrari byl však v obou případech skoro o sekundu pomalejší než Hamilton, na kterého v průběžném pořadí ztrácí pět závodů před koncem sezony padesát bodů a boj o titul už nemá ve svých rukách.

Sobotní kvalifikace v Suzuce odstartuje v osm hodin SELČ.

Tréninky na Velkou cenu Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Suzuce:
První trénink:
1. Hamilton (Brit./Mercedes)1:28,691
2. Bottas (Fin./Mercedes)-0,446
3. Ricciardo (Austr./Red Bull)-0,682
4. Räikkönen (Fin./Ferrari)-0,936
5. Vettel (Něm./Ferrari)-0,994
6. Verstappen (Niz./Red Bull)-1,150.
Druhý trénink:
1. Hamilton1:28,217
2. Bottas-0,461
3. Vettel-833
4. Verstappen -1,040
5. Räikkönen-1,281
6. Ricciardo-1,296

Reklama

Související témata: