Hlavní obsah

Fantastický start, vzápětí horor. Česká naděje se dočkala drsného konce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hořký konec. Zase to nevyšlo, brány elitní soutěže pro české eso zůstaly zavřené. Václav Milík hrozivě upadl, plochodrážní Challenge v Glasgow pro něj skončil hned první jízdou, životní formu nezužitkoval. A hodně to bolelo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český jezdec Václav Milík na archivním snímku.

Článek

Rozhodující závod kvalifikace o účast v příštím ročníku Grand Prix zahájil Milík famózně. Do první jízdy odstartoval nejlépe, za sebou nechával stálé jezdce z tohoto ročníku GP Maxe Fricka z Austrálie i Brita Daniela Bewleyho, jenže ve druhé zatáčce přišla pohroma.

Milík se přesvědčil o tom, že dráha skrývá záludnosti, nerovnost jej rozhodila více, než by se dalo očekávat a české naděje skončily drsnou ranou do mantinelu. Ochranné vaky zabránily horšímu zranění, přesto to s Milíkem na pohled zpočátku vůbec nevypadalo dobře. Dlouhé desítky sekund bezvládně ležel na dráze. Horor ovšem skončil šťastně.

Český reprezentant, který v GP zatím startoval převážně jen jako divoká karta na pražské Markétě a v roce 2017 při té příležitosti skončil na třetím místě, neutrpěl žádnou zlomeninu, ale do pokračování sobotního závodu již nezasáhl.

Bitva na těžké glasgowské dráze trvala více než čtyři hodiny, padalo se, přišly i další šrámy. Švéd Oliver Berntzon se zranil už při tréninku. A po Milíkovi závod nedokončili ani Australan Chris Holder, Dán Anders Thomsen si dokonce zlomil nohu. Vyhrál Švéd Kim Nilsson, když v rozjezdu porazil Bewleyho. Třetí postupové místo zabral Jack Holder z Austrálie, když v dodatkové jízdě porazil krajana Maxe Fricka.

Pro Čechy seriál GP zůstává zavřený, naposledy v něm výrazněji účinkoval Aleš Dryml, který v roce 2013 coby první seriálová rezerva zasáhl více než do poloviny závodů. Jeho bratr Lukáš v roce 2008 jako poslední Čech absolvoval celý ročník GP.

Milík se přes sobotní těžký pád objevil na dráze hned druhý den. V neděli už byl na druhém konci Evropy v Krosnu k dispozici v play off druhé polské ligy proti Landshutu. Jeho klub měl z prvního utkání dostatečně velký náskok, takže na dráhu moc nemusel.

Postup Krosnu neunikl a Milík, kterému se v minulých týdnech dařilo na všech scénách, se může těšit na pokračování bojů o polskou extraligu, ale i na domácí vrcholné podniky konce sezony - Zlatou přilbu v Pardubicích a Tomíčkův memoriál v Praze.

Reklama