Hlavní obsah

Nečekané. Bouřlivák Pedersen sám sebe vyřadil z národního týmu. Asi už navždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To už vypadá na opravdový konec. Alespoň tedy v reprezentaci. V roce 2023 slavný Nicki Pedersen ještě coby čerstvě jmenovaný trenér dánského národního týmu plochodrážníků prohlašoval, že se také může svézt se svými svěřenci ve velkých bitvách, ale pro rok následující už s tím nepočítá. Sám sebe už tentokrát do týmu nezařadil.

Foto: Robert Procházka, Sport.cz

Nicki Pedersen při GP 2023 v Praze na Markétě, vlevo Jiří Štancl

Článek

Při ambicích a sebevědomí trojnásobného mistra světa je to překvapení. Až šok.

I ve svých 46 letech dokázal v roce 2023 úporně bojovat o body v ligových i jiných soutěžích. Svezl se i při týmovém MS. Zjevně stále je jedním z nejlepších plochodrážních jezdců na světě a rozhodně nejoblíbenějším plochodrážníkem v Dánsku. Proto je nečekané, že se pro něj nenašlo místo v národním týmu této země pro sezónu 2024. O vyřazení rozhodl trenér – Nicki Pedersen!

Co se přihodilo? Prostě usoudil, že si místo v týmu nezaslouží a odstranil se z něj. „V kádru jsou jezdci, kteří mohou aktuálně dosahovat nejlepších výsledků. Jsou prioritou a od nich si nejvíce slibujeme,“ komentoval situaci Pedersen v rozhovoru pro portál jv.dk.

V A týmu jsou pouze čtyři jezdci: Leon Madsen, Mikkel Michelsen, Anders Thomsen a Rasmus Jensen.

Zatímco při výběru tří zástupců na Speedway of Nations (vrcholná týmová soutěž roku) se Pedersen bude moci spolehnout pouze na A tým, jisté je, že v případě dalších mezinárodních klání bude muset vybírat i z dalších jmen z širšího kádru.

A tam by pak přece jen mohla být ještě alespoň teoretická šance, že by sáhl i sám po sobě, zvlášť když jedna z evropských soutěží proběhne na jaře na trati v Grudziądzi v Polsku, kde to velmi dobře zná. V poslední sezoně v barvách tamního klubu jezdil skvěle.

„Dveře jsou otevřené všem,“ pravil neurčitě trenér a jezdec, který byl a stále je na dráze bouřlivákem i rváčem.

Dobře známý je i na českých oválech. Lze čekat, že coby trenér dánského týmu nebude chybět při vrcholném individuálním podniku v ČR – 1. června při GP v Praze na Markétě, kde plnil roli hosta či ambasadora i v roce 2023.

Čeká se, že právě Dánové mohou být v GP v roli pronásledovatelů v poslední době suverénního Bartosze Zmarzlika z Polska.

Mimořádný náboj bude mít seriál GP v nadcházejícím roce i pro české fandy. Představí se v něm nastálo Jan Kvěch. Pokud se nestane něco mimořádného, pojede jako divoká karta závod v Praze i druhý český zástupce, což se už nestalo léta. Na Markétě, na niž lze ještě do konce roku zakoupit v předprodeji vstupenky v levnější variantě, se tak čeká lákavá podívaná, kdy šanci můžou dostat Václav Milík, Petr Chlupáč, Daniel Klíma, Eduard Krčmář, ale třeba i česká plochodrážní kometa Adam Bednář.

Reklama

Související témata: