Hlavní obsah

Nelítostný souboj na úvod. Zdaleka nejde jen o body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozjíždějící se sezona přináší hned zkraje nelítostný souboj. A také více méně tradiční. Zase jde o to, kdo pojede jako divoká karta při české Grand Prix na ploché dráze 3. června v Praze na Markétě. Opět je ve hře atraktivní svezení... Šanci mají hlavně dvě jména - Jan Kvěch z domácího Olympu a pardubický Václav Milík. Oba by měli být oporami svých týmů, které budou ve čtvrtek (18:00) bojovat o body v rámci prvního podniku tohoto ročníku extraligy právě na Markétě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český jezdec Václav Milík (vpředu) a Bartosz Zmarzlik z Polska (vlevo) během Grand Prix 2019 na stadionu Markéta v Praze. Ilustrační foto.

Článek

Ani pro letošek nemá ČR v prestižním seriálu GP stálé zastoupení, ale pražský pořadatel podle pravidel nabízí vybranému jezdci šanci bojovat s elitou alespoň jednou v sezoně. Před domácím publikem, na dobře známém oválu. Bude tomu tak i 3. června, kdy se na Markétě pojede třetí díl letošního seriálu mistrovství světa.

Kdo u toho z Čechů bude, se rozhodne ve čtvrtek. Ozdobou prvního závodu domácí extraligy je právě souboj o divokou kartu na GP. "Myslím, že Venca (Milík) i Honza (Kvěch) mají asi nejlepší formu za poslední tři roky," říká manažer domácího Olympu Tomáš Topinka, sám bývalý úspěšný jezdec.

"Musíme si přiznat, že těch adeptů tady moc není. Čtvrteční extraliga bude stěžejní pro to konečné rozhodnutí. Forma závodníků, kteří připadají do úvahy, je dobrá, ale v tuto chvíli je těžké to rozhodnout. Ve čtvrtek se utkají na stejném místě, tak uvidíme, jak to dopadne," uvedl manažer závodu Pavel Ondrašík.

První díl GP se jel o minulém víkendu v chorvatském Goričanu
1. Zmarzlik (Pol.)
2. Lambert (Brit.)
3. Lindgren (Švéd.)
4. Doyle (Austr.)
5. Woffinden (Brit.)
Druhý závod proběhne již za 14 dní v polské Varšavě a poté se seriál přesune již 3. června do Prahy.

Milík excelentně závodí v úvodu polské extraligy za Krosno. Neprošel ovšem kvalifikací ME, v níž si pro změnu úspěšně jako jediný Čech v minulých dnech vedl Kvěch.

Na českou divokou kartu a také na náhradnické posty pro pražský závod GP může teoreticky aspirovat i slánský Eduard Krčmář, případně domácí Petr Chlupáč a Daniel Klíma.

Kvalifikace ME o postup do Challenge
Kvěch skončil na druhém postupovém místě v Terenzanu za Polákem Zengotou. Neprosadil se Kameník (17.).
V Daugavpilsu vypadl Klíma (13.), v Murecku Chlupáč (14.), v Debrecínu Krčmář (9.) a Milík (14. poté, co po pádu ve třetí sérii odstoupil ze závodu).

Na stabilní místo pro celý seriál se nikdo z českých zástupců opět nekvalifikoval, absence v tomto směru trvá už léta, naposledy měl výsady stabilního jezdce GP Lukáš Dryml v roce 2008.

V minulosti se coby divoká karta dostal Milík v Praze až na stupně vítězů. Kvěch, který před ním dostával přednost v minulých dvou letech, opakovaně neprošel mezi osm nejlepších.

Pražané obhajují

Domácí týmovou extraligu jedou čtyři týmy. Vedle titul obhajujícího domácího celku a Pardubic se jí zúčastní Slaný a Liberec.

Pražané v domácí klubové soutěži touží uspět i letos. Spoléhají hlavně na své vlastní jezdce a chtějí odjet všechna čtyři extraligová kola bez zahraničních posil.

Na soupisce mají veterána Josefa France či Kvěcha. Za Slaný bude jezdit Krčmář a pardubické barvy budou hájit Milík, Hynek Štichauer či Lotyš Andrzejs Lebeděvs.

Po Praze se extraliga pojede 7. června v Pardubicích, 30.srpna ve Slaném a 13. září v Liberci.

Kdo podle vás uspěje v boji o divokou kartu pro GP České republiky?
Václav Milík
78,8 %
Jan Kvěch
17,5 %
někdo jiný
3,7 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Grand Prix České republiky