Hlavní obsah

Skandál! Krádež? Žádné šampaňské, diskvalifikace místo oslav titulu. A také děsivý pád s českou stopou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle prestižní seriál nepamatuje. Mnozí mluví o skandálu, diskvalifikaci polského lídra plochodrážní Grand Prix Bartosze Zmarzlika z víkendového závodu ve Vojensu berou jako záměr pomoci k titulu jeho rivalům, zejména Švédu Fredriku Lindgrenovi. Jisté je to, že takovýto tvrdý trest za špatnou kombinézu se v GP prakticky nevyskytuje. A už vůbec nic takového nepřicházelo v minulosti, když šlo o titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bartosz Zmarzlik z Polska na archivním snímku během Grand Prix 2019 na stadionu Markéta v Praze.

Článek

„Jsem šokovaný a nesmírně naštvaný,“ komentoval situaci Zmarzlik. I přesto, že o víkendu nemohl bodovat, má stále nakročeno k obhajobě titulu. v Dánsku už ho ale mohl slavit jako neotřesitelnou jistotu. Před posledním podnikem v Polsku si mohl zajistit nedostižný bodový náskok.

Jenže vše je jinak. Zmarzlikova absence a druhé místo Lindgrena ve Vojensu vše zamotalo. Švéd v celkové klasifikaci ztrácí už jen šest bodů, a to je manko, se kterým se v posledním závodě 30. září v Toruni ještě něco dá udělat.

Co vlastně Zmarzlik provedl? Jak to, že do tréninku a kvalifikace vyrazil v nepatřičném oblečení? „Účastnil jsem se marketingových akcí, které končily těsně před kvalifikací. Po návratu do autobusu (v kterém mám zázemí) jsem instinktivně vzal kombinézu, která se ukázala jako špatná. I přes chybu mi rozhodčí povolil trénink. Nikdo nehlásil žádné problémy před, během a ani po kvalifikaci (což mě samozřejmě neomlouvá). Na soutěž už jsem měl připravený správný kevlar,“ líčil dále.

Nesprávná ´tréninková´ kombinéza neměla patřičná loga šampionátu. To přiznal i Zmarzlik, ale polská média připomínají, že nešlo o nic, co by mu poskytlo sportovní výhodu, jako třeba nepovoleně upravené oblečení ve skocích na lyžích. Jen špatná loga sponzorů… Proto byl podle Zmarzlika a jeho fandů trest naprosto neadekvátní. Vedle pokuty i vyloučení ze závodu.

„O rozhodnutí předsedy jury jsem byl informován krátce před soutěží a odvolání bohužel nemělo žádný účinek - startovat jsem nakonec nemohl,“ pokračoval nazlobený Polák a omlouval se fandům, kteří vyrazili do Dánska, aby viděli naživo, kterak pojistí titul a bude slavit s šampaňským na stupních.

Vše bylo jinak. Na dráhu v závodě polská hvězda vůbec nevyjela. Vládl Dán Madsen, Zmarzlikův největší rival v MS Lindgren byl druhý.

Kolem Zmarzlikova vyřazení ze závodu panovaly dohady. Nejprve se vše přisuzovalo promotérské společnosti seriálu, posléze polská média naznačovala, že větší míru snahy dostat Zmarzlika ze hry mohl projevovat šéf jury Tony Olsson. Shodou okolností Švéd. A bylo z toho ještě větší dusno. Spekulace se přímo nabízely. Mohlo se to vše stát proto, aby Polákovi mohla být zkomplikována cesta k už čtvrtému titul mistra světa na úkor Švéda? Může to být vše jedno, pokud Zmarzlik zvládne poslední závod.

Součástí plochodrážního víkendu ve Vojensu byl i závěrečný díl juniorské GP, v níž na sebe divokým pádem upozornil Petr Chlupáč. Český mladík smetl v jedné z jízd další dva soupeře - Němce Blödorna a Ukrajince Parnického. I přes hrozivě vyhlížející momenty se nikomu nic zásadního nestalo.

Chlupáč ovšem zůstal hluboko v poli poražených. Stejně tak Jan Kvěch v hlavním závodě, do kterého se dostal jako náhradník. Oba mají šanci si spravit náladu tento týden při tradičních domácích podnicích během prodlouženého plochodrážního víkendu v Pardubicích (Zlatá přilba, ME, Zlatá stuha) a v Praze (Tomíčkův memoriál).

Grand Prix Dánska, závod MS na ploché dráze ve Vojens:
Finále:
1. Madsen (Dán.)
2. Lindgren (Švéd.)
3. Holder (Austr.)
4. Lambert (Brit.)
...
17. KVĚCH (ČR).
Pořadí MS (po 9 z 10 závodů):
1. Zmarzlik (Pol.) 138
2. Lindgren 132
3. Vaculík (SR) 113
...
23. MILÍK (ČR) 1.
MS juniorů na ploché dráze - konečné pořadí po závěrečném 3. závodu ve Vojensu (Dánsko):
1. Cierniak 49
2. Ratajczak 45
3. Kowalski (všichni Pol.) 4
...
16. CHLUPÁČ 8
20. KLÍMA (oba ČR) 4

Reklama