Hlavní obsah

Zloději, zloději, křičeli diváci. Mohlo se pokračovat, zlobil se Milík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaná divočina. Píše se o skandálu, u kterého bylo i české zastoupení. Václav Milík byl na straně naštvaných, tedy Krosna poraženého ve zkráceném závodě polské plochodrážní extraligy. Rozhodčí seznal dráhu jako nebezpečnou a po devíti jízdách z plánovaných patnácti se vítězem stali hosté z Gorzówa (28:26). Nejlepší český jezdec, který se chystá i na český závod Grand Prix (3. června v Praze na Markétě), nedostal mnoho šancí ukázat formu, která jej provázela v minulých závodech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český jezdec Václav Milík na archivním snímku.

Článek

Milík byl o víkendu u vypjatých momentů. „Zloději, zloději," skandovali podle polských médií nasupení fandové v Krosně po verdiktu rozhodčího Pawła Słupského. Adresáty pokřiku byl sudí i hosté, kteří už dál nemuseli bojovat o vítězství.

Domácí cítili křivdu, mínili, že byli okradeni. Hlediště bylo plné. Vášně planuly. Někteří fandové – jak to občas bývá v zemi plošině zaslíbené zvykem – chtěli dojít pro rozhodčího a vyříkat si to s ním.

„Dalo se to dojet, jezdilo se na nebezpečnějších drahách, mohli jsme zvítězit," nelíbil se verdikt ani Milíkovi.

Závod ovšem provázely problémy od počátku, začalo se s téměř hodinovým zpožděním kvůli problémům s povrchem trati. Ten některým jezdcům skutečně působil potíže. Většina jízd se rozhodovala hned po startu a poté dojížděli plochodrážníci do cíle ve značných rozestupech. Stav trati se však podle účastníků i pozorovatelů nezhoršoval. Domácí Andrzej Lebedevs neměl v deváté jízdě absolutně žádné problémy, a dokonce vytvořil traťový rekord.

Hned v desátém pokračování závodu by měli domácí velkou šanci minimální ztrátu dohnat, Do akce by šly těžké zbraně – v dobré formě jezdící jedna z ikon domácího klubu Milík a Krzysztof Kasprzak.

Místo očekávaného útoku ambiciózních domácích však přišla studená sprcha. „Domácí pořadatelé měli šanci připravit dráhu lépe, ale nevyužili to," vyjádřil se rozhodčí a rozpoutal peklo. Pár fandů dokonce naskákalo na dráhu, ale ochranka jim nic dalšího nedovolila.

„Budu stručný. Trať byla celou dobu nebezpečná. Myslím ale, že teď (po 9. jízdě) byla určitě bezpečnější než na začátku. Takže devět jízd se dalo absolvovat a dál už ne?" divil se bývalý reprezentační trenér Poláků Marek Cieślak ve studiu televize Canal+.

Nadšeni nebyli ani hosté. "Těžko to komentovat. Na jednu stranu bychom jako tým měli být rádi, protože jsme splnili cíl, z Krosna vezeme výhru. Ale cítím se velmi zvláštně a nedokážu si toto vítězství užít. Nejraději bych ukázal fanouškům patnáct skvělých, vyrovnaných jízd. To by mělo rozhodnout, kdo si v této konfrontaci zaslouží body," uvedl jeden z lídrů hostů Szymon Woźniak.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.