Hlavní obsah

Utrpení mladého Schumachera aneb Další marná snaha syna legendy o body v F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po téměř deseti letech mohlo ve formuli 1 zase bodovat slavné příjmení Schumacher. Mick, syn sedminásobného šampiona Michaela, byl tentokrát blízko. Hodně blízko, jenže i po Velké ceně Miami platí, že naposledy se nějaký "Schumi" na bodované příčce umístil 25. listopadu 2012. A rovněž 26. start Micka Schumachera v F1 skončil bez bodů, což je i v historickém porovnání tuze dlouhé čekání – koneckonců jeho otec bodoval ve své druhé Velké ceně. A tak se teď čile spekuluje nad umem mladého Schumachera i jeho budoucností.

Foto: John David Mercer, Reuters

Mick Schumacher během tréninků na Velkou cenu Miami.

Článek

Byl devátý, těsně před ním jezdil Fernando Alonso, k jehož výslednému času se mělo připočíst ještě pět trestných vteřin, a tak Mick Schumacher pár kol před cílem sahal po svém historickém výsledku.

Už už se zdálo, že v celkem poklidné Velké ceně Miami vymaže svá dvě "vajíčka" ve statistikách (rozumějte nuly ze loňskou i letošní sezonu), když najednou v 54. kole z 57 došlo ke střetu s krajanem a kamarádem Sebastianem Vettelem a zase bylo po naději. "Nečekal jsem, že mě bude chtít v zatáčce předjíždět. Je to škoda, protože jsme oba přišli o body," řekl Vettel.

Ne, Schumacher není obyčejným jezdcem z davu a je logické, že poutá pozornost. A byť jezdí v průměrném týmu, tak on sám se před veřejností nedokáže v průměru skrýt a kdekdo je zvědavý na jeho výsledky. Může to vypadat nefér, že ho lidé srovnávají s otcem, zároveň mu ale slavné příjmení kariéru oproti jeho vrstevníkům v mnohém ulehčilo a otevřelo cestu k progresu. "Dělá zbytečné chyby, které by se neměly stávat. Musí nasávat zkušenosti a příště být lepší," řekl o něm před nedávnem ještě dosti diplomaticky strýc Ralf Schumacher, rovněž bývalý pilot F1.

Pravda je spíš taková, že v premiérové sezoně byl Mick Schumacher hájen. Měl se především učit, rozkoukávat. K tomu stáj Haas byla na dně a jeho týmový kolega, Rus Mazepin, jenž si angažmá vysloužil především zásluhou peněz, nebyl pro Schumiho úplným měřítkem.

Teď je tu ale sezona, kdy Haas udělal výkonnostní progres, vedle Schumachera najal zkušeného Magnussena a očekával vzestup i mladého Němce. Nicméně ten se neděje a zatím Dán v sezoně už třikrát bodoval, Schumacher pořád nic. O to je bolestivé srovnání. Navíc v Saúdské Arábii přišel jeho brutální karambol v kvalifikaci, kdy zdemoloval vůz, což tým stojí majlant.

A tak reportér německého listu Auto Motor und Sport Michael Schmidt už ve svém textu zapřemýšlel nad Schumacherovou budoucností. "Jestli si chce své místo v F1 udržet, potřebuje jezdit konzistentněji. Jeho sedačku sice zatím nikdo neohrožuje, ale to se může změnit v polovině sezony, kdy si místa začnou hledat Théo Pourchaire či Oscar Piastri," napsal Schmidt.

Schumacher junior přitom zamířil do Haasu do učení, aby po pár letech – v duchu George Russella a Mercedesu – povýšil do Ferrari. Jenže jeho "utrpení" na trati může celý projekt stáje z Maranella zhatit. "Loni vypadal poměrně slušně, ovšem příchod Vikinga Kevina Magnussena byl pro Micka šokem. Teď potřebuje dokázat, že zvládne hrát i za velkým stolem. Jestli ale bude Kevin dál udávat tempo, Ferrari by se mohlo vzdát svého snu o Schumacherovi II.," spekuluje pro změnu renomovaný žurnalista Joe Saward.

Už v juniorských sériích si někdy jeho protivníci stěžovali, že je junior až příliš protežovaný. Jejich stesky se daly pochopit, zároveň se ale dalo porozumět cestě, po které se Mick vydal. Zatímco v žákovských letech se snažil závodit v utajením pod dívčím příjmením své matky, tedy jako Mick Betsch, tak ve věku teenagera se už přestal "skrývat". Mnoho rodinných přátel, kteří jen z dálky smutně přihlíželi osudu jeho otce zraněného na lyžích, se snažili alespoň synovi pomoct s kariérou. A mít po boku znalé lidi z byznysu, kteří pracují ve váš prospěch bez postranních úmyslů, je v motorsportu klíčová součást úspěchu.

Ti pomohli Schumacherovi k úspěchům v F3 i F2. A otevřeli dveře do F1.

Teď už je to jen na něm, aby se zbavil svého dosavadního utrpení.

Reklama

Související témata: