Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Hele, bombarďáku, nejdřív to musíš ukázat na hřišti! Csaplár o slovní přestřelce s Kuchtou

Na přestup útočníka Jana Kuchty do Sparty se zaměřil ve svém novém glosáři pro Sport.cz trenér Josef Csaplár. Co si o něm myslí, je to od Sparty dobrý krok?

Foto: Sport cz s využitím Sparta.cz

Jan Kuchta se stal překvapivou posilou Sparty.

Článek

„V posledních dnech hýbal českým fotbalem příchod reprezentačního útočníka Jana Kuchty do Sparty. Přestup je pochopitelně pikantní, než odešel v zimě do Ruska, hrál rok a půl za Slavii. Na tento transfer se dívám pozitivně. Můj první pohled na fotbal je společenský. Je to show, divadlo. Tudíž záležitost kolem příchodu Kuchty je pro fotbal jen dobře. Je mediálně hodně sledovaný. A pohled sportovní?

Sparta takového hráče určitě potřebovala. Pro Spartu tedy dobře. Vlastně i pro Slavii, která začne víc přemýšlet o vztahu realizační tým (všichni) versus hráči. Některé věci prostě dělat a říkat nelze. Narážím na problémy, spory a názorové výměny Kuchty s některými členy realizačního týmu Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta oslavuje gól na 2:1 během utkání Ligy národů se Švýcarskem.

Mám s Honzou Kuchtou osobní zkušenost, kdy hrál na Žižkově, kam jsme přijeli s Příbramí. Při zápase na mě pokřikoval, byl drzý. Do té doby se mi nic podobného nestalo. Vyhráli jsme, po zápase jsem si na něj počkal a říkám mu: Hele, poslouchej, bombarďáku. Nejdřív se musíš ukázat na hřišti a teprve potom řeš ostatní věci. Byl vyplašený, nic mi neodpověděl.

Po nějaké době přestoupil do Liberce, setkali jsme se znovu. Tentokrát byla jeho reakce fajn. Po vzájemném utkání za mnou přišel a řekl mi: Trenére, tenkrát jste mi pomohl. Byl jsem drzej. Dál to rozvádět nebudu. Jen mu chci vzkázat: Milý Honzo, na tom hřišti jsi to dal. Je jen na tobě, abys to dával dál, třeba i líp. O nic dalšího navíc se ale nepokoušej.

Na Letné se udály po sezoně i další změny. Sparta angažovala dánského trenéra Priskeho, nově zřízenou pozici sportovního manažera A-mužstva obsadila Tomášem Sivokem. Zatím mi ale Sparta těmito kroky nedala důvod, abych o ní změnil názor. Včetně výroků Tomáše Rosického na téma českých trenérů (řekl, že v Česku nejsou trenéři, kteří se chtějí zdokonalovat). Rozumím, že Sparta musí být medializovaná, ale z mého pohledu se na Letné neudálo nic zásadního. Jediný pozitivnější záchvěv byl rychlý příchod Kuchty. Moc bych se tím uchlácholit nenechal, ale dobře.

Na závěr se krátce zmíním o Plzni. Získala titul, i tak zatím marně hledá kupce. Neporovnávám to s anglickým fotbalem, kde je na jeden klub deset zájemců. Ale vím, že podobné je to ve Švýcarsku, Belgii, v Rakousku. I nezájem kupců o českého mistra je pro mě v souvislosti s českým fotbalem alarmující..."

Josef Csaplár

Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: