Hlavní obsah

GLOSA: Cizinec není našinec. Djokovičova absence na US Open je dovršením absurdní sezony

Bylo to jasné už dlouho dopředu. Novak Djokovič nedostal možnost dorovnat na US Open, které začíná v pondělí, grandslamový rekord Rafaela Nadala. Nehodlá se totiž nechat očkovat proti covid-19, což je podmínka pro vstup cizinců do USA.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Novak Djokovič se na letošním US Open nepředstaví.

Článek

Ve chvíli, kdy je jedním ze sponzorů newyorského grandslamu výrobce vakcíny proti koronaviru Moderna, se ani nedalo čekat, že by srbský šampion získal od pořadatelů výjimku.

Pravidla jsou tentokrát pro všechny cizince stejná, a aspoň se nedočkáme nedůstojné frašky, jaká provázela Djokovičův přílet na Australian Open. Přes zprvu udělenou výjimku od organizátorů mu nakonec politickými tlaky bylo znemožněno hrát, a ještě si musel projít potupným deportačním procesem.

Pro Američany ovšem pravidlo o povinném očkování proti covidu neplatí. US Open se tak klidně může zúčastnit domácí hráč či trenér bez vakcinace. Také diváky žádná omezení nečekají. Cizinec prostě není našinec a Djokovič má smůlu.

Ač zdráv, absolvoval 35letý Srb letos jen dva grandslamy ze čtyř. A pouze ten pařížský měl podobu, jakou známe z předchozích let.

V Melbourne byli na indexu neočkovaní. Ve Wimbledonu kvůli napadení Ukrajiny nepustili na turnaj hráče Ruska a Běloruska. To popudilo WTA a ATP, za travnatý grandslam se neudělovaly body, a světové žebříčky od té doby postrádají svůj původní smysl. Vždyť Djokovič jako wimbledonský vítěz zatím ani nefiguruje mezi osmičkou pro Turnaj mistrů a bude mít co dělat, aby se na něj vůbec dostal.

V New Yorku si naopak tenisté státu, který šíří zkázu na Ukrajině, mohou v klidu zahrát, popř. si postěžovat na fanoušky s ukrajinskou vlajkou, jako se to stalo v Cincinnati.

"Těšíme se, až Novaka přivítáme na US Open 2023," sdělila ředitelka US Open Stacey Allasterová. Teď ale nejlepší hráč světa, kterému ve zmateném rankingu ATP patří až šestá pozice, musí sedět doma a 'louskat buráky'.

Možná, že historie se na to ptát nebude, ale u sezony 2022 by měl být velký černý vykřičník. Minimálně v Open éře to je ten nejpodivnější tenisový rok.

Reklama