Hlavní obsah

GLOSA: Evropa Slavii sedí, Trpišovský našel dobrou sestavu. Šance na úspěch je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy vystřídal optimismus. Fotbalová Slavia po malátném vykročení do jara přesvědčivě vyšplouchla Fenerbahce Istanbul z Konferenční ligy a potvrdila si, že sílu pořád má. Ve čtvrteční odvetě proti naivně bránícímu soupeři předvedla nejlepší výkon po zimní pauze.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Slavie oslavují první gól Ivana Schranze proti Fenerbahce.

Článek

Slavia měla před odvetou prvního kola play off Konferenční ligy proti Fenerbahce díky výhře 3:2 z Istanbulu komfortní pozici. Zároveň se ale ocitla v nepříjemné situaci, kabina červenobílých od rána probírala dění na Ukrajině, kam vpadlo Rusko. V kádru sešívaných jsou dva ukrajinští obránci Taras Kačaraba a Maksym Talovjerov, jimž se dostalo od spoluhráčů a realizačního týmu velké podpory.

Koncentrace na utkání tím byla logicky narušená, červenobílí ale na hřišti hodili vše za hlavu. Plnili to, co měli. Hráli aktivně, důrazně, sebevědomě, rychle, pohybovali se ve vysoké intenzitě. Slavného turecké soupeře, který vykazoval obří nedostatky především v defenzivě, přehráli a podruhé ho porazili 3:2.

Nic znát nebylo ani na Kačarabovi, jenž tým vedl do utkání symbolicky jako kapitán. V těžké chvíli se na práci dokázal soustředit, podal spolehlivý výkon. Zaslouží ocenit. Asi nikdo si moc nedokáže představit, co musel prožívat.

Trenér Jindřich Trpišovský našel dobrou sestavu pro zápasy na evropské scéně, oproti prvnímu duelu v Turecku se do základní jedenáctky vrátil po karetním trestu Alexander Bah a chyběl v ní zraněný Petr Ševčík. Jinak hráli stejní borci. Slavia měla dynamiku i fištrón. Vytvořila si kupu šancí, ale místy bohorovné a bídné počínání v koncovce ji sráželo. Příště by se mrhání šancemi mohlo vymstít.

Každopádně červenobílí se opírají o pohyb, rychlost a pracovitost, což nabízejí Yira Sor, Srdjan Plavšič nebo Ivan Schranz. Skvěle fungovala dvojice ve středu zálohy, tedy spolupráce Tomáše Holeše a Ibrahima Traorého.

Slavii sedí víc utkání v Evropě, kdy soupeř urputně nebrání, jako tomu často bývá v české lize. Je potřeba také zmínit, že defenziva Fenerbahce byla žalostná, s takhle laxním a nezodpovědným bráněním se sešívaní jen tak nesetkají. Slavná turecká značka celkově zklamala.

To ale na úspěchu českého mistra a posledního tuzemského zástupce v pohárech neubírá. Postup si Slavia zasloužila, dala si naději, že může být dobře. Že může pomýšlet na zajímavý výsledek. Vždyť Konferenční liga se nehemží slovutnými celky, se kterými se soubor z Edenu měřil v minulých letech.

Ano, v soutěži zůstává například AS Řím nebo Leicester, s nímž se ale Trpišovského parta nemůže v osmifinále utkat. Každopádně šance na hodnotný výsledek se otevírá.

Reklama

Související témata: