Hlavní obsah

Jirka mohl být jako Jágr, fanoušci už se učí pokřik na Sora

Slávistický útočník Yira Sor vyprovokoval obránce Fenerbahce ke hře „chyť mě, když to dokážeš“. Hosté prohráli, jednadvacetiletý Nigerijec řídil postup sešívaných do osmifinále fotbalové Konferenční ligy. V odvetě dal dva góly, Slavia vyhrála 3:2 stejně jako v prvním utkání v Istanbulu. „Ale mohl mít bodů jako Jarda Jágr v nejlepších zápasech v NHL,“ upozornil s úsměvem trenér červenobílých Jindřich Trpišovský.

Chvála i kritika dvougólového střelce Sora. Při lepším řešení mohl mít body jako Jarda JágrVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Když v 83. minutě střídal Yira Sor, celý Eden burácel nadšením. Kotel na severní tribuně se na oslavu výkonu afrického expresu začal učit pokřik v rytmu, jakým vyvolával Miroslava Stocha. „Yira Sor, Sor, Sor," linulo se zatím trochu nesměle z nejhlučnější části slávistického stadionu.

Mladý Nigerijec ale vše dobře slyšel a byl vděčný. „To, že mě fanoušci vyvolávali, z toho udělalo jeden z nejlepších dnů v mém životě," zářil Sor do klubové kamery. „Bylo krásné hrát zase před fanoušky, pomohli nám," dodal spokojeně.

V odvetě prvního kola play off Konferenční ligy proti Fenerbahce byl nepolapitelný. Obrana hostí z něj byla nešťastná, asi by musela mít laso, aby ho eliminovala, nohama Marcel Tisserand a spol. nestíhali.

„Podal ještě lepší výkon než v Istanbulu," lebedil si slávistický kouč Jindřich Trpišovský nad představením Jirky, jak Sorovi v Edenu říkají. „Od prvního dne na to dobře slyší," culil se hlavní stratég celku z Vršovic.

Sor vstřelil své první dva góly v červenobílých barvách. Nejprve zužitkoval nájezd, do něhož ho vyslal Ibrahim Traoré, poslal míč o tyč do sítě. Ve druhé půli nekompromisní ranou propálil gólmana Altaye Bayindira.

Mohl zazářit ještě víc, v dalších situacích selhal. Šance to byly velké, promarnil nájezd i další výhodné pozice. „Nechci se rouhat a říkat, že náš hráč nehrál úplně dobře, když vstřelí dvě branky," začal Trpišovský.

„Jirka hrál samozřejmě dobře, ale při větším klidu v řešení situací mohl mít bodů jak Jarda Jágr v nejlepších zápasech v NHL. Kdyby trefil všechno a hlavně našel kluky pod sebou, mohl mít třeba sedm a více bodů. V dalších zápasech by nás neproměněné příležitosti mohly mrzet," upozornil kouč. „Ale moc nám pomohl, pro soupeře byl strašně nepříjemný."

„Chtěl jsem dát i třetí gól a mít hattrick. Dostal jsem se do dalších šancí, ale naneštěstí jsem minul. To se ve fotbale stává. Nejdůležitější je, že postupujeme do další fáze. Byl to dobrý týmový výkon, mám z něj dobrý pocit," pravil bezelstně Sor.

Vyhovovala mu volnost, kterou mu soupeř dopřál. „Byl skvělý, silný i s míčem zády k bráně, na druhou stranu měl zápas nějakou typologii. Kluci asi dlouho nezažili tolik komfortu při přebírání míče, nebyli tolik atakovaní. Také jsem cítil, že měl soupeř ze Sora po prvním zápase obrovský respekt," poznamenal Trpišovský.

Před týdnem v Istanbulu se nová zimní akvizice předvedla jednou gólovou asistencí. Co ukáže dál? Slavia za něj zaplatila Baníku Ostrava okolo třiceti milionů korun, slíbila procenta z dalšího prodeje a poslala na hostování s opcí Ubonga Ekpaie. Nákladná investice se v dvojzápase proti Fenerbahce začala vyplácet.

Reklama

Související témata: