Hlavní obsah

GLOSA: Fotbalový náraz do hokeje. Fanda se jen musí modlit: Ať nerozhoduje poslední kolo ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědělo se to. Mluvilo se o tom. Koneckonců i Sport.cz publikoval text, v němž už v únoru upozorňoval na bezprecedentní sportovní kolizi. A stejně zavládlo pozdvižení, když byl teď v týdnu zveřejněn rozpis fotbalové nadstavby. Poslední kolo se termínově sráží s vyvrcholením očekávaného hokejového mistrovství světa v Praze. Je to bláznovství a sebevražda? Dává si ligový fotbal zažívající renesanci zbytečný vlastňák a dobrovolně se ubírá o pozornost?

Foto: S využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Ilustrační foto

Článek

Pokud jste sportovní fanda, na nedělní odpoledne 26. května si nic neplánujte.

Od 15.20 se hraje zápas o bronz na hokejovém šampionátu v Praze.

V 16.00 mají výkop poslední tři fotbalová utkání ligové nadstavby o titul, dvě z nich se budou hrát také v hlavním městě.

Od 20.20 graduje finálovým mačem více než dvoutýdenní hokejová sláva v Česku.

Pokud znáte sportovní reálie, domyslíte si, co může nastat. Ač Češi už dávno nepatří k absolutní hokejové elitě, při jednorázovém turnaji v domácím prostředí se klidně jako před devíti lety můžou protlačit do medailových bojů. Tabulka fotbalové ligy zase napovídá, že se až do úplného závěru může rozhodovat o titulu.

Nejspíš nebude daleko od pravdy, že si teď fotbaloví fandové nehledě na klubovou příslušnost přejí: Ať už je o všem rozhodnuto před závěrečným kolem a nemusím mít dilema, jakému sportu dám přednost.

Místo modliteb se po sociálních sítích spíš šíří zloba a vztek. Valí se na zastřešující LFA, která napasovala ligový finiš mezi pevně stanovené duely o hokejové medaile.

Na první pohled jde vážně o zhůvěřilost, bližší náhled už není tak jednoznačný.

Ale popořadě, do tvorby plánů zásadně promlouvá termínovka UEFA.

Nechápete?

Bláhově se jeví vložit jedno z kol do středečních svátků 1. nebo 8. května. UEFA má zmíněné termíny vyblokované pro semifinálové duely evropských pohárů.

„UEFA chce, aby měla co nejvyšší sledovanost. Nechce, aby se lidé rozptylovali domácími soutěžemi. Máme čísla a českou ligu sleduje víc lidí než Ligu mistrů,“ vykládal například výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta v podcastu Nosiči vody, který vydávají Seznam Zprávy. V podobném duchu hovořil o pár dní později i pro Sport.cz.

Na samostatné téma by nejspíš vydalo, co by LFA vlastně za porušení hrozilo, ale vycházejme z toho, že žijeme v civilizované zemi, a ne někde na východě, kde se mezinárodní úmluvy dodržují jen ve chvíli, kdy se to hodí.

Manévrovací prostor se tím rapidně zmenšuje. Tvůrcům ligových kalendářů v podstatě UEFA pošle předvyplněnou křížovku, v níž už lze doplnit jen pár písmenek. Ve středy či jindy v týdnu se hrávají ligové mače, ale většinou jde o různé odklady, předehrávky a dohrávky.

Většinu volných střed na jaře navíc obsazuje domácí pohár, který zkomplikovala čtvrtfinálová mlha v Jablonci. Mimochodem i kvůli ní stále není jasné, kdy se odehraje finále…

Celkově po rozšíření ligy o nadstavbu přibylo duelů, volné termíny zůstaly. Termínové lapálii s hokejem se dalo předejít, kdyby liga začala o týden dřív. Ale vy byste si troufli prosadit dřívější rozjezd po prosinci, kdy se fotbal těžko vzpamatovával z přívalů sněhu?

Liga se hrne, zbytečně nepauzíruje. A stejně nemá moc možností dohrát dřív než na konci května.

Ne, tohle není obhajoba LFA. Spíš vysvětlení, že jí nelze šmahem spílat. Vedení ligového fotbalu ale schází trochu víc předvídavosti, preciznější komunikace a snad i ždibec větší empatie.

Na oficiálním webu soutěže až do tohoto týdne svítil herní model nadstavby, kde například k 5. kolu nadstavby byl připojený termín sobota 25. května. Jenže spíš než o konkrétní dny šlo o složení zápasů a časový rámec, který se ale jaksi zapomněl aktualizovat.

A podle komentářů na sociálních sítích si někteří fanoušci už podle toho zařizovali program…

Také je trochu zvláštní, že o přesných termínech nadstavby jako první neinformovala LFA, ale na svých kanálech Sparta, Slavia a Plzeň - tedy nejvlivnější kluby, které už znají konečné umístění po základní části.

Jízdní řád (nejen) pro nadstavbu se tvoří LFA ve spolupráci s kluby, vysílateli nebo policií. Ono je to ve finále fuk, kdo měl hlavní slovo, ale ve výsledku na to doplácí fanoušek, který si dost možná bude muset poslední květnový víkend vybírat mezi fotbalem a hokejem.

Jako kompromis i vstřícnější gesto k obecenstvu se nabízelo odehrát závěrečné kolo skupiny o titul poslední květnovou sobotu od 18.00.

Nemusíme si namlouvat, že by to fanouškovský lid kvitoval. Vybízelo by to ke světské oslavě. Spíš ale mám na mysli fakt, že by čeští hokejisté v případě postupu do sobotního semifinále jako domácí výběr vybírali dřívější a výhodnější utkání od 14.20. A kolize by rázem nemusela být tak markantní.

Nestalo se.

Poslední květnovou neděli bude na stadionech v Libni, Letné i Vršovicích plno, ale stejně z lidí nezmizí pocit, že se kolize velkých sportovních událostí dala vyřešit líp. Alespoň o trošku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.