Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Sparta v trháku, rozjetý Hradec a konec ve Slovácku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlágr jak má být. Duel nesmiřitelných rivalů Sparty a Baníku stál za to, opravdu bavil. To příznivci Slavie by chtěli na poslední kolo Fortuna ligy co nejdříve zapomenout. Plzeň si rozdělila body se Slováckem, které dalo vzpomenout na doby své největší slávy. Zároveň se ale v Uherském Hradišti uzavírá jedna nezapomenutelná kapitola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty si díky výhře nad Baníkem zajistili prvenství v základní části Fortuna ligy.

Článek

Baník vycestoval na nenáviděnou Letnou a fotbalová veřejnost byla zvědavá, jak si parta Pavla Hapala na půdě ligového lídra poradí. K překvapení mnohých Ostrava byla v úvodní části zápasu lepším týmem, od Sparty mi tam chyběl pohyb, připomínalo mi to domácí zápas s Boleslaví, ve kterém letenští pouze remizovali 1:1. Hosté hráli dobře, kombinačně, bohužel pro ně pouze po vápno, kdyby se trefili první, mohl zápas vypadat jinak. Sparta pak ale ukázala, že má ve svém středu hodně odskočeného borce, s velkou pravděpodobností s nejlepší formou v lize.

Tím je Veljko Birmančevič. Na konci prvního poločasu si přebral míč a trefil se parádně za háčky z pozice, ze které by většina hráčů v lize ani nestřílela. Opět prokázal svoji výjimečnost a genialitu. To mistra nakoplo, během osmnácti minut druhého dějství si otevřel střelnici, terč zasáhl třikrát a když Haraslín dokonalou trefou v 63. minutě zvyšoval na 4:1 nebylo o vítězi pochyb. Následovala jasná dominance, ale taky bohorovnost a sundání nohy z pedálu. Z hlediště mi přišlo, že už si sparťani myslí, že se nemůže nic stát. A ejhle. Baník vstřelil dva góly a ještě mohl pomýšlet na remízu, ta by ale zasloužená fakt nebyla, každopádně by se to klubu jako Sparta stávat nemělo. Pro diváka skvělý zápas plný pohledných akcí a gólů v parádní atmosféře, za kterou se zasloužily oba dva fanouškovské tábory.

Slavii chybí kreativita

Slavia hrála až v neděli a potřebovala zabrat, manko před úvodním hvizdem měla na Spartu pětibodové. Sešívaní však nečekaně zaváhali, remizovali 2:2 a přišli o možnost vyhrát základní část. Největší rozdíl mezi oběma S v současnosti vidím v kvalitě ofenzivních hráčů. Jasně, Chytil s Jurečkou branky dávají, ale jsou extrémně závislí na tom, co pro ně spoluhráči připraví. Birmančevič s Haraslínem si dokáží šance vytvářet sami, obecně Slavii chybí takovýto typ hráče, ale to bych jenom opakoval to, co jsem psal minulý týden o Ewertonovi. Měl by ve Slavii hrát nalevo, napravo zase Jurásek a sešívaní by měli typově podobná křídla jako Sparta. Chybí mi tam i hráč typu Lingra, někdo, kdo to vepředu dokáže zbláznit, vlétne do všeho ve vápně po hlavě, prosadí se důrazem.

Vršovičtí měli šancí až až, mohli rozhodnut už v prvním poločase, ale nestalo se tak a Olomouc, posílená o výhru nad Bohemkou v deseti, se ve druhé polovině zvedla. Využila jednu standardku, pak udělal Zima šílenou minelu a vypadalo to se sešívanými hodně bledě, o to hůř, když přihlédneme k tomu, že má Slavia problém se vstřílením branek. Považte sami, Trpišovského mančaft má o propastných dvacet gólů méně než loni ve stejné fázi soutěže. To je až neuvěřitelně vysoké číslo.

Ztráta čtyř bodů na arcirivala zároveň znamená, že klíčové derby, které rozhodne o titulu, se odehraje na Letné. To může být jeden z důležitých faktorů, které budou rozhodovat o budoucím mistrovi. Zároveň ale Spartu čeká ještě dalších pět mega důležitých zápasů, ve kterých si titul může prohospodařit sama. K obhajobě má ale prozatím dobře nakročeno.

Plzeň za jedna

Plzeň se z Fiorentiny vydala na Slovácko. Kdyby se hrálo o týden dříve, asi by obraz hry vypadal jinak. Slovácko se totiž nakoplo již před týdnem v Hradci, kde sice prohrálo, ale výkon už se blížil tomu, na co jsme byli od Svědíkovy ekipy zvyklí. Bojovnost, důraz, nechutnost, to vše zdobilo výkon týmu z nejmenšího ligového města. Sám trenér Koubek uznal, že proti nim hrálo to staré dobré Slovácko.

Poslední dobou to dělám celkem často, ale nelze jinak. Musím opět smeknout před Plzní, která zaslouží maximální možný kredit za to, jak se prezentovala v Evropě, jak daleko došla, opravdu tleskám vestoje. Ale nejde jenom o evropskou pouť, Západočeši mezitím zvládali i ligová klání. To poslední na jihu Moravy s osmi změnami v sestavě, sice z toho byla dělba bodů za 1:1, ale nesmutnil bych. Naopak. Vedení Viktorky má spoustu důvodů k radosti, současnou sezonu může hodnotit jednoznačně jako povedenou. Už zmíněné evropské tažení, třetí flek v lize za nabušenými S, semifinále poháru, zabudování mladých hráčů s potenciálem dalšího zpeněžení, no prostě a jednoduše paráda. Adolf Šádek si může pískat.

Trenér Svědík oznámil, že Michal Kadlec do sezony již nezasáhne. Nechci mluvit za Michala, ale už to asi vypadá na konec. Zranění, se kterým se léčí, je velice složité na návrat, navíc v jeho věku. Nikdo se nechce loučit s kariérou zraněný, pro hráče je to extrémně citlivé a smutné téma. Přál bych mu, aby se rozloučil na hřišti, je to skvělý kluk, mám ho hrozně rád. Hráli jsme spolu ještě v tehdejším Synotu, předchůdci současného klubu. Klobouček, co udělal za kariéru, obrovský respekt za to, co dokázal. Oficiálně svůj konec u Slovácka oznámil i kouč Svědík, který si za svoji práci zaslouží absolutorium, snad mu jednou postaví i sochu, je symbolem nejúspěšnějšího období historie klubu. Teď mu jenom budu držet palce, aby si správně vybral další štaci.

Všichni zachraňující se za bod

Jablonec po zimní přestávce vypadal dobře, dával góly, sbíral body, ale reprezentační pauza mu hodně uškodila, totálně se zadrhnul. Svoji „formu“ demonstroval v utkání se Zlínem, když nedokázal porazit zachraňující se Ševce, kteří navíc hráli od 37. minuty po vyloučení Pidra v deseti. Ze strany Severočechů už je to apatie a potřebují zabrat, aby se ještě nemuseli obávat baráže, na kterou teď mají celkem vysoký náskok. Naopak tým z Baťova města bude za ubojovaný bod vděčný, na konci soutěže se může tuze hodit.

Nováček soutěže, kterého stejně jako Zlín trápí sestupové myšlenky, hostil Bohemians. Karviná měla duel skvěle rozjetý, vedla 1:0, soupeř měl o hráče méně, přesto to nedokázala dotáhnout. U vyloučení Petráka bych se zastavil, protože tohle červená karta rozhodně být neměla, což ostatně uznala i komise rozhodčích. Hráči MFK by to měli dovést do úspěšného konce, jde vidět že boj o udržení je složitý, ne všichni to psychicky zvládají a projevuje se to.

Budějovice, třetí do party záchranářů, také urvaly bod. Došly si pro něj po remíze 2:2 v Teplicích. Ty si naopak díky bodu zajistily účast v prostřední skupině, což budou určitě považovat za úspěch, po letech jsou úplně mimo sestupové vody. Jedno jméno z kádru Dynama musím vyzdvihnout. Jan Suchan. Na jaře už dal šest branek a hlavně on táhne Jihočechy za záchranou, přál bych jim to.

Mladá Boleslav dokázala vyhrát v Pardubicích, což jsem osobně neočekával, mírným favoritem pro mě byli domácí, věřil jsem že právě v tomhle duelu zlomí nepovedenou sérii posledních týdnů. Ale byli to Středočeši, kteří to zvládli, pro tři body si došli především díky zkušenostem a větší kvalitě. Bolka si zajistila skupinu o titul, jsem na ně a na trenéra Holouba hodně zvědavý.

Hradec vyrazil do Liberce, diváci se ale nudili a nakonec neviděli ani jednu branku. Zápas byl hodně takticky svázaný, trošku jsem si myslel, že Slovan naváže na domácí výhru nad Slováckem, ale nestalo se tak. Na druhé straně stál ale výborně připravený Hradec, který je pod trenérem Horejšem konsolidovaný. Pragmatický kouč dokáže přesně odhadnout sílu kádru, na co má, a tomu přizpůsobí taktiku. Tým si připravuje do budoucna, bude pochopitelně žádat posily, které by si Votroci i vzhledem k novému stadionu zasloužili.

Vzestup Hradce jde jednoznačně za Davidem Horejšem a jeho realizákem. Jejich předchůdce, Václav Kotal, který odstoupil ze zdravotních důvodů si také nevedl špatně, ale s Horejšem přišel nový impulz, mužstvo se zvedlo. David svoji kvalitu dokazoval v Budějovicích a myslím si že ani angažmá v Jablonci nebylo tak špatné. Je to erudovaný trenér, který vyznává moderní trendy a dokáže mužstvu vtisknout jasnou herní tvář.

Čeká nás závěrečné kolo základní části, a i přesto, že je jasné, kdo půjde do nadstavby jako její vítěz, máme se na to těšit. Slavia jede do Hradce, se kterým se jí dlouhodobě nedaří. Právě v domácím utkání s Východočechy (1:1 ve 30. kole) loni sešívaní ztratili titul. Sparta zavítá do Olomouce, které se poslední dva zápasy povedly, a povzbuzena bodem ze Slavie bude chtít obrat i dalšího giganta. Uvidíme, jestli náskok letenských zůstane čtyřbodový, pokud by jakkoliv narostl, byla by to další ohromná rána pro Slavii. Zajímavý bude i duel mezi Baníkem a Libercem, Slovan potřebuje vyhrát, aby se dostal do top šestky, naopak Ostrava bude hájit náskok na čtvrté příčce.

Reklama