Hlavní obsah

GLOSA: Hübschman jako blanický rytíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pověst o blanických rytířích je díky Jiráskovi všeobecně známá, takže jen pro jistotu: Až bude českému národu nejhůř, ozbrojenci pod vedením svatého Václava mají vyjet z hory Blaník a pomoci. Možná až příliš vzletný příměr, ale s nadsázkou lze říci, že podobnou úlohu v posledních letech ve fotbalovém Jablonci zastává Tomáš Hübschman. Symbolizoval ji v posledním ligovém kole v zápase se Spartou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hübschman z Jablonce na archivním snímku

Článek

První tři soutěžní utkání velezkušený veterán seděl na lavičce. Na hřiště se v této sezoně poprvé dostal až proti Letenským na druhou půli za děsivého stavu 0:5. Může být z pohledu zelenobílých ještě hůř?

A přestože musíme vzít v potaz, že úřadující mistři po pauze již za rozhodnutého stavu s vědomím blížící se úterní náročné bitvy s Kodaní o Ligu mistrů výrazně polevili, Hübschman hru zelenobílých notně pozvedl. Jeho zkušenost a organizační schopnosti byly ve středu hřiště cítit. Priskeho soubor se již tak snadno do šancí nedostával. Jablonečtí pak druhou půli dokonce vyhráli 1:0. Kouč Radoslav Látal po utkání přiznal, že zvažoval jeho nasazení už od první minuty.

Není to poprvé, kdy se od 58násobného reprezentanta už očekávala spíše mentorská práce v kabině, jenže stejně se vrátil na hřiště jako platný hráč. Už před dvěma roky ještě pod trenérem Petrem Radou, který vždy zdůrazňoval, že pro něj je věk jen číslo, začal muž s trojkou na zádech jen na lavičce. Už v průběhu podzimu však přesvědčil a nastupoval opět pravidelně. V minulém ročníku pod koučem Davidem Horejšem se na hřiště dostal už ve druhém kole po domácím výbuchu s Bohemians 0:3. Nyní pomohl ambiciózní tým zachránit možná ještě od většího debaklu než 1:5.

Když si uvědomíme, že za necelé tři týdny bude vítězi Poháru UEFA s Doněckem už 42 let, jde o vynikající vysvědčení pro Hübschmana, ale nepřímo úměrně horší vizitku pro samotný Jablonec toužící po elitní šestce a evropských pohárech. I proto Látal po debaklu připustil, že nejspíše budou muset do kádru ještě říznout a na Střelnici nyní ještě řeší případné posily.

Reklama