Hlavní obsah

Malé EURO mimo oficiální termín. Vyjednávání o uvolnění hráčů do reprezentace pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může jít o velkou komplikaci, které je potřeba předejít. EURO do 21 let začínající ve druhé polovině června se hraje mimo oficiální termín UEFA a realizační tým Lvíčat tak musí najít s kluby dohodu, aby požadované hráče na turnaj do Gruzie uvolnily. Zatím jde snad vše podle plánu.

Sparta, Slavia i Plzeň slíbily, že nám hráče pro ME uvolní, těší trenéra ČR "21" Jana Suchopárka Video: Sport.cz

 
Článek

„Jednali jsme se Spartou, Slavií a Plzní, což jsou u nás asi tři nejdůležitější týmy. Situace je pozitivní. Víme, že červnový sraz není v termínu UEFA. Kluby jsou nám nakloněny a hráče uvolní," hlásil na úterní nominační tiskové konferenci trenér Jan Suchopárek.

Z české ligy bude na šampionátu zřejmě naprostá většina kádru. V aktuální nominaci na březnové přátelské duely s Belgií a Nizozemskem zastupuje krajánky pouze gólman Vítězslav Jaroš z anglického Stockportu.

Ve zmíněném výběru jsou pak čtyři hráči z Hradce Králové, tři z Liberce a Sparty, dva zástupce má Zlín, Pardubice a Brno a po jednom Slavia, Ostrava, Mladá Boleslav, Jablonec a Vyškov. Další borce ze Sparty a Slavie si pak vzal pod svá křídla trenér A-týmu Jaroslav Šilhavý. Řeč je o Martinu Vitíkovi, Tomášovi Čvančarovi, Davidu Juráskovi a jeho jmenovci Matějovi.

S uvolněním pro šampionát do Gruzie nelze počítat u Adama Hložka a Davida Zimy, kteří už stabilně patří seniorské reprezentaci. Podobně to Suchopárek vidí také u Davida Juráska. „U dalších není vyloučeno, že zůstanou v áčku, ani že budou na EURO nakonec k dispozici. Hodně záleží na nominaci na další klání v kvalifikaci o velké EURO," má jasno Suchopárek.

Lvíčata začínají mistrovství Evropy proti Anglii 22. června, o tři dny později je čeká Německo a se stejným odstupem na závěr skupiny Izrael. Seniorská reprezentace hraje 17. června kvalifikaci na Faerských ostrovech a následně má na 22. června naplánovaný přátelák v Černé hoře.

„Nepřichází v úvahu, aby hráči jeli na oba srazy," dodává jedním dechem trenér. Zdá se ale, že všichni vyvolení mladící budou reprezentačním koučům v případě dobrého zdraví k dispozici, i když mládežnické EURO může klubům lehce narušit přípravu.

Pokud by v Gruzii Češi postoupili ze skupiny a poté prošli ještě dál, mohou se vrátit až 9. července. Nový ročník Fortuna ligy přitom startuje 22. července a za pár dnů se rozběhnou předkola Ligy mistrů a Konferenční ligy, kam nejlepší české týmy i s některými mládežníky poputují. Navíc někteří hráči z velkých klubů hostují a není vyloučeno, že před novým ročníkem si je Sparta, Slavia, Plzeň či další stáhnou zpět.

Reklama