Hlavní obsah

GLOSA: Krejčí a Černý jsou správně nastavení, Šilhavý je potřebuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhru českých fotbalistů na Faerských ostrovech 3:0 určili svými góly Ladislav Krejčí a Václav Černý. Symbolicky korunovali fazonu v jarní části sezony, která byla pro oba průlomová a posunula je před nové výzvy. Před kapitánem Sparty i agilním driblérem z Twente stojí důležitá rozhodnutí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí na tréninku české reprezentace.

Článek

Je pravděpodobné, že se oba budou zabývat otázkou, jestli se neposunou na vyšší level. Černý už přesun z nizozemské ligy do top soutěže, konkrétně německého Wolfsburgu, intenzivně řeší. Bundesliga ho láká, výzvu by dle všeho s chutí přijal.

Krejčí je zdrženlivější, vyčkává, co přijde. Ze Sparty se za každou cenu nežene. Pouto s klubem, silná pozice v kabině, možnost zahrát si o Ligu mistrů ho mohou přesvědčit, aby rudý dres zatím nesvlékal.

U obou se každopádně vnucuje tradiční otázka: kdy jindy, když ne teď? Jsou v ideální pozici, lepší jaro prožít skoro nemohli. Ve čtyřiadvaceti (Krejčí) a pětadvaceti (Černý) letech přecházejí do střední generace, pro evropský trh nebudou atraktivní věčně. Oba také překonávali menší či zásadní zdravotní trable, na což kluby hledí.

Když je posloucháte, jak mluví, cítíte, že jsou nastavení správně. Zůstávají pokorní, soustředí se na práci, chtějí vyšplhat výš, než kde se momentálně drží. Mají dobrý základ, prošli si složitějšími chvílemi, které ustáli. Platí za bojovníky. V obou případech dává smysl, aby odešli do lepšího a většího klubu s vyššími nároky. U Krejčího mohou věci nabrat spád klidně až po pohárových předkolech a podle jejich úspěšnosti.

Jejich správné rozhodnutí potřebuje i reprezentace. Oba potvrzují, že mohou v blízké době patřit mezi její klíčové muže, mohou posílit osu mužstva. Krejčí viditelně v lídra dozrává, ze stoperské pozice může elitní výběr země dirigovat několik dalších let, výrazným jeho plusem je schopnost dávat branky. Černý může dodávat v ofenzivě nadstavbu, vytvářet pro soupeře nebezpečí, být útočným tahounem. Góly a asistence se od hráče na jeho postu logicky očekávají.

PŘÍMÁK KADEŘÁBEKVideo: Sport.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý moc takových hráčů k dispozici nemá, potřebuje se o ně opřít a co nejlépe je využít.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.