Hlavní obsah

GLOSA: Olayinka byl symbolem úspěšné éry, jeho odchod zabolí Slavii z více důvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křídelník Peter Olayinka opustí fotbalovou Slavii a přesune se do Crvene zvezdy Bělehrad. Je to jasné, se srbským klubem už podepsal od prvního července smlouvu a s jeho dresem i zapózoval. Nyní se bude jednat o tom, zda do Bělehradu zamíří rovnou v zimě, nebo ještě pomůže partě trenéra Jindřicha Trpišovského v boji o titul. Nigerijský hráč byl jedním ze zářivých symbolů úspěšného období sešívaných, týmu dal hodně, na druhou stranu se nejde úplně zbavit dojmu, že v Edenu z něj mohli vytěžit víc.

Peter Olayinka pražskou Slavii opustí

Článek

Ať odejde Olayinka už teď v zimě, nebo počká do léta, nezmění se nic na jeho postavení. Tři mistrovské tituly, dva triumfy v domácím poháru, účast v základní skupině Ligy mistrů, dvě tažení do čtvrtfinále Evropské ligy a jedno do čtvrtfinále Konferenční ligy. Navrch statut historicky nejlepšího střelce červenobílých v evropských pohárech. Takhle pestře a zajímavě nezaplní svůj život jen tak někdo.

Celá Olayinkova etapa ve Vršovicích by měla také vyvrcholit důstojným a kultivovaným odchodem. K naschválům se (snad) nikdo nesníží. Rodák z Ibadanu si zaslouží uznání, za čtyři a půl roku (možná pět let, pokud zůstane i na jaře) odvedl cenné služby.

Slavii bude jeho odchod bolet. Smutní budou lidé spravující klubovou pokladnu. Olayinka přišel do Edenu v létě 2018 z Gentu za více než osmdesát milionů korun, klub vydal další těžké miliony na jeho plat. Samozřejmě pomohl k úspěchům a slušným ziskům z pohárů a je spíš filozofickou debatou, zda se v uvozovkách zaplatil.

Nicméně i tak je pro sešívané moc nepříjemné, že odejde zadarmo nebo za minimální sumu, pokud by do Bělehradu odešel během ledna. Nezmírní to ani fakt, že podobné transfery jsou v Evropě zcela běžné. Zájem o něj v minulosti jinde v Evropě panoval, padala například jména bundesligových účastníků Leverkusenu či Stuttgartu, mluvilo se milionových částkách. Přestup do FC Kodaň v srpnu 2021 ztroskotal na tom, že Olayinka neprošel zdravotní prohlídkou. Nic neklaplo, pro sešívané zobchodování čtyřnásobného reprezentant Nigérie mohlo určitě dopadnut líp.

Je otázkou, jak moc se chtěl sedmadvacetiletý hráč vydat za novou výzvou a jak byl ochoten vyjednávat o nové smlouvě ve Slavii. A zároveň je otázkou, jak aktivní byla Slavia, co mu nabídla a jestli reagovala včas. Nicméně jakkoliv může vypadat volba Crvene zvezdy zvláštně, Olayinka na ni měl plné právo. Díky tomu, že mu v létě končí ve vršovickém klubu smlouva, byl ve velmi výhodné pozici, což mu logicky přihrálo finančně lukrativní varianty.

Nejlepší střelec Slavie v evropských pohárech. Poslední Mohykán Peter OlayinkaVideo: Sport.cz

Trpišovského družina se bude muset samozřejmě vypořádat s oslabením na hřišti i v kabině. Olayinka byl členem základní sestavy, patřil mezi kapitány a ryzí lídry. Například v létě po porážce v prvním zápase play off Konferenční ligy v Čenstochové proti Rakówu měl ke spoluhráčům emotivní řeč, hned v Polsku tým burcoval směrem k odvetě.

Navíc lepší levé křídlo momentálně Trpišovský k dispozici nemá. Brazilec Ewerton se po letním přestupu z Mladé Boleslavi zatím hledá, Ivan Schranz značnou část podzimu vynechal kvůli zranění hlavy a nyní se bude vracet. Uplatnění může najít Oscar, případně se vytáhnout bek David Jurásek. Stoprocentní náhrada na téhle pozici ale hned zřejmě nebude.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články