Hlavní obsah

GLOSA: Pře o ruské hokejisty z NHL byla jen bouří ve sklenici vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně se o tom mluvilo a psalo, ale řeči a slova žádný efekt neměly. Byla to tak trochu jen bouře ve sklenici vody. Česká vláda prostřednictvím dopisu ministra zahraničí do NHL vzkázala, že ruští hokejisté v dresech San Jose a Nashvillu jsou při pražském startu sezony nevítanými hosty, dokonce padaly úvahy o tom neudělit jim víza.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Alexander Barabanov v dresu San Jose

Článek

Ze zámoří přišla ostrá reakce, ale s ní i pragmatické sdělení, že všichni hráči v klubech už dávno mají vyřízené dokumenty umožňující jim vstup do schengenského prostoru. Stane se tak s ohledem na místa přípravných utkání na území jiných zemích, tedy Německa, resp. Švýcarska a česká strana tomu nemůže nijak zabránit.

Celý příběh proto zřejmě končí nenápadným sdělením ministerských úředníků, že národní bezpečnost neohrožuje třídenní přítomnost zřejmě tří ruských hokejistů v Praze, kam navíc dorazí jako součást organizace ze zámoří, kde žijí a pracují.

Takže proč tolik humbuku kolem toho? Možná i proto, že se někteří lidé rádi extrémně vymezují vůči tomu či onomu a pohled na ruské sportovce ve chvíli, kdy jejich země už přes sedm měsíců vede šílenou, dobyvačnou válku na Ukrajině, rozděluje společnost nejen v Česku.

Naprosto souhlasím s postojem, že reprezentace Ruska či ruské kluby za této situace nemají místo ve sportovním světě a neumím si ani představit, že by někdo proti nim hrál či jinak s nimi soupeřil. U jednotlivců je už situace přece jen složitější, pokud nechceme připustit princip kolektivní viny.

Většina sportovních federací po zahájení vojenské agrese zakázala ruským sportovcům účast na svých akcích. Jako jednotlivci a pouze s neutrálním statusem mohou závodit cyklisté a hrát tenisté, některé Rusky se tudíž také příští týden představí na turnaji WTA v Ostravě.

NHL po vypuknutí konfliktu na Ukrajině rovněž účast ruských hokejistů v lize nikterak neomezila. Asi to není úplně správné, ale pokud právě tato soutěž má hrát své dva zápasy na českém ledě, musí se i tyto její kroky akceptovat.

Jestliže jsou pro některé lidi přes čáru, tak právě oni měli vyvinout úsilí, aby se celá akce nazvaná Global Series v Praze úplně zrušila. I když by šlo vlastně jen o laciné gesto, které by asi ničemu neprospělo.

Stejně lacině nebo spíš populisticky ale působí i prohlášení, kterými zásobuje Twitter hokejová legenda Dominik Hašek. Ještě lze pochopit jeho tvrzení, že NHL dává úder pod pás a pobytem ruských hráčů na ledě v Praze dělá milionovou reklamu (v dolarech) na válku, navíc kousek od hranic Ukrajiny.

Haškův názor, že budou diváci v Praze sledovat reklamu na zabíjení na Ukrajině, už je přes čáru a dost naivně pak vyznívá jeho argument, že by zákaz účasti ruských hokejistů na pražských zápasech NHL dokázal zkrátit válečný konflikt.

Věci opravdu nejsou černobílé a nenabízí jednoduchá řešení, ale s tím vším křikem kolem příjezdu ruských hráčů z NHL by nemělo zapadnout, že za současné geopolitické situace nová víza k pobytu v Česku nezískal hradecký útočník Nikita Ščerbak. Přestože žije s manželkou v Kanadě a veřejně projevil nesouhlas s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu, když ze své helmy sejmul vlaječku rodné země.

Reklama