Hlavní obsah

GLOSA: Rozdíl světů. Plzeň na Barcelonu neměla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň v úvodní duelu Ligy mistrů na slavnou Barcelonu nestačila. Podle očekávání skončila její úctyhodná série neporazitelnosti, na Camp Nou se po vysoké prohře 1:5 zastavila na čísle 34. Ruku na srdce, kdo věřil v jiný scénář, byl bláhový snílek.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Fotbalisté Plzně na slavnou Barcelonu nestačili

Článek

Vždyť Plzeň ještě na startu předkol Ligy mistrů byla téměř mrtvým klubem, jela na dluh. Přesto dokázala vyhrát ligu a postoupit do hlavní fáze Ligy mistrů, stamilionové bonusy z účasti v základní skupině klub zachránily.

Vzhledem k okolnostem je už tento samotný počin obdivuhodný. Teď se jela Plzeň poměřit se světovým gigantem. Po letech půstu navíc obrovsky hladovým, a s elitním útočníkem Robertem Lewandowským, kterého si Barcelona v létě pořídila za 50 milionů eur (1,25 miliardy korun)

Foto: FCVP/Martin Skála

Plzeňský záložník Jan Sýkora v duelu Ligy mistrů s Barcelonou.

Západočeši na ní vyrukovali bez zkušeností ze střetů s nejvyšší kvalitou. Hned sedm viktoriánů ze základní sestavy hrálo Champions League poprvé. Například obránce Václav Jemelka. Jeho doposud největší zápasy kariéry byly ještě před třemi měsíci ty ligové v dresu Olomouce. Nebo šikula Adam Vlkanova. Ještě loni na jaře hrál druhou českou ligu za Hradec Králové.

Bylo evidentní, že v rychlosti, dynamice i individuálních schopnostech byla Barcelona o třídy výš. Tak to prostě je. Musel by se stát zázrak, aby český mistr takové kvalitě odolal. Pochopitelně se nestal, byť v něj viktoriáni ve skrytu duše doufali. Mohli tedy zápas zdramatizovat, kdyby Chorý ve druhém poločase snížil na 2:3.

Ale i pokud by plzeňský útočník proměnil, šance na bodový zisk by byla nízká. Na vynikajícího soupeře v čele s autorem hattricku Lewandowským zkrátka Viktoria ve středu neměla. Tečka.

Reklama