Hlavní obsah

GLOSA: V Edenu je sebevědomá. Venku ale ztrácí Slavia kuráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když na jaře úplně neexceluje, v Edenu zápasy v lize zvládá. Výsledkově, většinou i herně. Naposledy přehrála jasně Slovácko. Jenže jakmile se fotbalová Slavia ocitne mimo vlastní stadion, dominance a sebevědomí z Edenu je sotva poloviční. Před čtrnácti dny zklamala v Teplicích, kde uhrála jen remízu, v neděli na půdě Českých Budějovic dokonce padla.

Foto: Sport.cz s použitím Michal Beránek/CNC, Profimedia.cz

"Jakmile se Slavia ocitne mimo vlastní stadion, dominance a sebevědomí z Edenu je sotva poloviční," píše ve své glose fotbalový redaktor Sport.cz Robert Neumann.

Článek

Před výkopem by přitom na Dynamo málokdo vsadil byť pár korun. Vždyť Slavia dala do neděle za jednadvacet kol třikrát více gólů než Jihočeši. O plných 42. Navíc Budějovice byly nejhorším domácím týmem, na svém trávníku porazily jen Bohemians Praha a brněnskou Zbrojovku.

„Venku první inkasujeme a hodně špatně se nám utkání otáčí. Stalo se nám to v Teplicích i teď. Kdybychom nějakou akci dohráli a dali gól, tak jsme v Budějovicích těsně vyhráli. Nesmíme si prostě dovolit venku inkasovat," hřímal kapitán Tomáš Holeš.

Jenže na Střeleckém ostrově si červenobílí nevytvořili ani jednu vyloženou šanci a v boji o mistrovský titul dostali pořádnou ránu. Plzeň, která zakopla doma s Olomoucí (1:1), ztrácí na lídra jediný bod, třetí Sparta už jen dva body.

Co však musí být pro Slavii velkým varováním, je, že jak Teplice i České Budějovice byly agresivnější, silnější v osobních soubojích. Tedy v atributech, které zdobí poslední roky právě sešívané.

Laxní výkon na teplických Stínadlech odnesl nejvíc stoper Eduardo Santos, který nechodí od té doby ani na lavičku. Jeho dny v Edenu jsou možná sečteny. Přesto jeho případ nebyl pro ostatní dostatečnou výstrahou. V prvním poločase proti Dynamu byli sešívaní opět studení. Bez drajvu.

Procitli až po přestávce. Ve druhém poločase výrazně zlepšili pohyb a vypadalo, že je jen otázka času, kdy vstřelí gól. Jenže neuhlídali jeden brejk, který zakončil gólem Nigerijec Quadri Adediran a kuráž byla zase ta tam. Pokud ji i ve zbytku jara dokážou najít jen v Edenu, kde je ženou plné tribuny, jejich cesta k vytouženému návratu na ligový trůn bude nesmírně složitá...

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Reklama