Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Šok? Ne tak úplně. A k tomu Varaďův rozvod na sítích kliká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někomu to mohlo znít vychloubačně, někomu možná nepatřičně. Nicméně ve středu po vítězném šlágru na Spartě tiskový mluvčí pardubického Dynama na síť X napsal: „Dynamo je napříč extraligou nejlepší v nastolování agendy. Díky tomu, jak otevíráme témata, máme druhý rok po sobě nejvyšší dosahy na sítích a mimo to také mediální hodnotu.“ A snad aby dosah na sítích neopadl, tak ve čtvrtek klub i jeho šéf Petr Dědek na nich dosti suše oznámili, že končí trenér Václav Varaďa. „Život jde dál,“ vyťukal Dědek.

Foto: S využitím ČTK

Václav Varaďa jako trenér Pardubic skončil

Článek

Šok? Vyhazovat kouče, se kterým jste uzavřeli kontrakt na pět let, svěřili mu úkol vybudovat dynastii dle jeho střihu a k tomu aktuálně jste v tabulce nahoře, tak působí. Jenže… Od listopadu víc a víc prosakovaly informace, že náročný Varaďa v klubu v jistých oblastech naráží. Že ne každý chce přistoupit na jeho nasazení a až pedantském lpění na zdánlivých detailech (jako příklad může posloužit odchod videokouče Koláře počátkem září).

„Každý den dělám poctivou práci, kterou očekávám i od všech ostatních. Současně chápu, že někomu adaptace může trvat déle. Rozumím i tomu, že konfrontace a určitá náprava přímým vedením rozhovorů je a bude pro někoho citlivá. Chci od všech lidí v organizaci, aby fungovali jako jeden celistvý, zdravý organismus. Jedině tak můžeme neustále posouvat naše hráče. Bez disciplíny, řádu a současně respektu to nepůjde,“ napsal Varaďa na svém blogu počátkem prosince.

Tedy v době, kdy se o pnutí začalo hlasitě bavit. A Varaďa dobře volenými a diplomatickými slovy odpovídal i naznačoval. I on nejspíš cítil, že se širší „realizák“ možná dělí na ryzí pardubickou kliku a Varaďovo křídlo. Že jedni touží po jistém zachování pardubického hokejového DNA, druzí chtějí uspět s vlastním genem. A věděl, že informace, které by měly zůstat v kabině, se dostávají za její zdi a obracejí se proti němu.

Koneckonců šéfreportér Robert Záruba bezprostředně po Varaďově vyhazovu napsal: „Už dříve dostal Václav Varaďa první vytýkací dopis. Dnes musel přijít další, jinak si to neumím vysvětlit.“

Teď není namístě být soudce, jestli si Varaďa vyhazov aktuálně zasloužil, či nikoliv. Zvlášť objevují-li se informace, že proti němu povstala také část kabiny. Petr Dědek zjevně jednal tak, jak mu vzájemná smlouva dovoluje, a je jisté, že ho rázný krok bude finančně bolet.

Lze ale soudit to, že třenice podle všeho vznikaly tím, jaký Varaďa je.

Nekompromisní buldok, přímý a rázně jdoucí za svými názory. Takového ho ale Dědek do funkce v květnu s velkou pompou inauguroval a sám Varaďa říkal: „Cítil jsem, že chápe mé kompetence, jaký jsem, co všechno do hokeje přináším, a že vnímá, že je to pro jeho tým potřeba.“

Teď se to ale vrací jako bumerang a z přednosti je nejspíš neodpustitelný hřích.

Když tenkrát v květnu Varaďu jmenoval, musel se Dědek zároveň rozloučit s trenérem Radimem Rulíkem. A pro Sport.cz to okomentoval: „Pomohl bych si manželstvím. V pátek si rozumíte, pak ale přijde víkend, něco se stane a řeknete si, že dál už to nejde. Někdo chce děti, někdo ne. Prostě nastanou okolnosti, které vás nutí udělat určitý krok, abyste se posunuli dál.“

Těžko s nadsázkou říct, zda chtěl děti Varaďa, či Dědek, ale jejich „manželský svazek“ se rozpadl po pouhých osmi měsících, což by byl výkon i na Agátu Hanychovou. Ale jak říká Petr Dědek: „Život jde dál.“

A co si budeme namlouvat, na sítích to Pardubicím dneska rozhodně kliká jak nikomu z extraligy.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.