Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Cesta Newcastlu má smysl. Očekávám, že se dřív nebo později dostane na úroveň City

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newcastle by měl být v blízké budoucnosti novým silným hráčem v anglické fotbalové Premier League. Po vstupu pohádkově bohatého majitele, jímž je saúdskoarabský investiční fond napojený na tamního prince, se očekává rozmach tohoto klubu. Špatně rozjetou aktuální sezonu, kterou začal čtrnácti zápasy bez výhry, už zachránil. Co bude dál? I to rozebírá ve svém komentáři pro Sport.cz bývalý český reprezentant Daniel Pudil, jenž během kariéry strávil v Anglii sedm sezon.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Fotbalisté Newcastlu se radují z branky

Článek

„Newcastle je obrovský klub s velikou fanouškovskou základnou a krásným stadionem. Sám jsem na něm několikrát hrál a vím, jak dobrá kulisa tam je. Lidi v Newcastlu fotbal žerou a v téhle sezoně dostali po vstupu enormně bohatého majitele nový impuls a naději.

Atmosféra se tam úplně změnila, s předchozím vlastníkem měli fanoušci problémy, teď vidí, že se do klubu budou investovat peníze, víc fandí, věří. Příchod nových majitelů ve městě oslavovali, upínali se na to. Natěšení příznivců během zápasů je opravdu patrné. Vidí budoucnost, vědí, že mají základ, od kterého se mohou odrazit.

Newcastle se zvedá, jde nahoru. V průběhu sezony přišel nový trenér Eddie Howe, který lize rozumí. V Championship trénoval Bournemouth, pak s ním postoupil do Premier League. V zimě se koupilo pár hráčů, pomohl příchod Trippiera, Wooda, na hostování z Aston Villy dorazil Targett. Berou vesměs hráče, kteří stejně jako trenér ligu znají, tahle cesta má podle mě smysl.

Proto po sezoně čekám spíš další postupné kroky než radikální obměnu. Myslím, že Newcastle nebude chtít přebudovat kádr hned, nekoupí mnoho nových hráčů, i když určitě o někoho posílí, ale bude tým měnit systematicky. Ono to není jednoduché, jen jména vám fungující celek neudělají.

Samozřejmě spekulace, kdo by mohl Newcastle posílit, probíhají. Já hlavně doufám, že ta rozhodnutí budou na trenérovi a bude to jako dosud. Věřím, že to nebude tak, že přijde bohatý majitel a řekne, že chce nějaké konkrétní hráče. Musí to být na trenérovi, jenž musí cítit důvěru. Když ji bude mít on i hráči, vrátí to. Zatím to vypadá, že trenér má čas i pravomoci, což je dobře.

Jasně, Newcastle teď bude atraktivní adresou pro hráče, budou tam chtít jít, lákavé budu peníze i vidina Ligy mistrů. Majitelé ze Saúdské Arábie mají určitě vysoké ambice. Proč by jinak klub kupovali, kdyby se nechtěli dostat vysoko? Myslím, že Newcastle se bude postupně dostávat na úroveň, kde je třeba Manchester City. Očekávám, že dřív nebo později se tam Newcastle vyšplhá. Může to trvat rok, dva, tři, je to opravdu těžké říct.

Tohle všechno se odráží na oblibě či spíš neoblibě Newcastlu. Fanoušci ostatních klubů jsou spíš závistiví. Vidí, že tam vstoupil movitý majitel, který je bohatší než šejkové z Manchesteru City. Bojí se, že vzniká konkurent o nejvyšší příčky. Na druhou stranu je to dobré pro ligu, soutěž se zase zkvalitní, bude se na co koukat.

PREMIER CLASS: Výhružky Nagelsmannovi? Také jsem to zažil ve SlaviiVideo: Sport.cz

Rukopis trenéra Howea už je vidět, vštěpuje týmu svůj styl. Pamatuji si, že Bournemouth byl pod ním vždy nepříjemný. Snažil se hodně držet, kombinovat, vždycky se mi proti němu hrálo špatně. Takový bude i Newcastle.

Momentálně jsou všichni spokojení. Jsou dvanáct bodů od zóny sestupu, daří se jim, po těžkém vstupu do sezony se vytáhli. Ale samozřejmě nároky porostou. V další sezoně budou muset na tuhle práci navázat.

Řekl bych, že fanoušci už nebudou tým tolik chránit, budou chtít výsledky, hrát o lepší místa než teď. Ale myslím, že to zvládnou. Očekávám, že pojedou na vlně podobně jako West Ham."

Reklama

Související témata: