Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Eriksen bude jistě zase skvělý. Kauza Abramoviče může Chelsea negativně ovlivnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednu lahůdku za druhou servíroval během minulého víkendu anglický fotbal. Finále Ligového poháru vrcholícího v penaltovém rozstřelu, návrat Christiana Eriksena po červnovém kolapsu na mistrovství Evropy a vítězný gól Tomáše Součka při bitvě West Hamu s Wolverhamptonem. Radoslav Kováč v komentáři pro Sport.cz hodnotí i možný dopad kauzy Romana Abramoviče s vlastnictvím Chelsea.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Christian Eriksen se vrátil na fotbalové trávníky

Článek

„Událostí číslo jedna pro mě byl návrat Christiana Eriksena. Při působení v Tottenhamu byl vynikající. Po přestupu do Interu Milánu zpočátku nehrál, ale postupně se dostal do skvělé formy. Jeho kolaps při utkání mistrovství Evropy v zápase s Finskem byl děsivý i prostřednictvím televizní obrazovky. Běhal mi mráz po zádech.

Tehdy byli všichni šťastní, že přežil. Nikoho by ani nenapadlo myslet na jeho návrat k fotbalu. V Itálii podle pravidel nesmí hrát, protože mu lékaři voperovali defibrilátor. A tak šel do prostředí, kde může dělat, co miluje. V Brentfordu je pět dalších fotbalistů z Dánska a k tomu dánský trenér, což comeback usnadnilo.

Proti Newcastlu ukázal, že je excelentní fotbalista. Půl roku nehrál fotbal, ale jeho kvalita je ohromující. Hned bylo vidět, jak obrovskou kvalitu na míči má. Skvěle cítí prostor. Možná není tolik dynamický, ale jeho přehled, první dotek, to je fenomenální. Převzetí míče jej nevykolejí z rychlosti. Postupně se nepochybně rozehraje k ještě lepším výkonům a bude pro Brentford hodně důležitý v boji o záchranu. Může být klíčovým mužem, protože budou potřebovat velkou kvalitu a klid. A obojí Eriksen zaručuje.

A vzhledem k tomu, že se po zranění vrátil útočník Ivan Toney, měli by hrát relativně v klidu, ale mají k dobru pouhé tři body, přičemž odehráli o tři utkání více než týmy dole.

Dvojkou mého víkendu bylo finále Ligového poháru. Trenér Klopp, respektive jeho brankář Kelleher napsali neuvěřitelný příběh. Klopp ukázal, proč je velký trenér. Držel linii, nezapochyboval o mladém klukovi, který je dovedl do finále a byť byla ve hře trofej, dal mu důvěru. Jde o děsně silný vzkaz celému týmu, že šanci u něj mají všichni.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Liverpoolský brankář Caoimhin Kelleher se laská s trofejí.

Kelleher díky trenérovi získal obrovský respekt v šatně. Samozřejmě v první řadě si jej získal svým výkonem, ale spoluhráči nyní budou vědět, že když bude třeba, pomůže jim. Dost možná jde o životní zážitek, třeba už nikdy nic nevyhraje. A Ligový pohár, to má v Anglii velký zvuk. Rozhodnout v jedenácté sérii pokutových kopů, když sám promění a následně jde chytat a soupeř neuspěje, to je prostě neuvěřitelné...

Pro Chelsea hodně kruté vyvrcholení. Myslím, že šlo přesně o případ, kdy by zápas neměly rozhodovat penalty. Jde o loterii. Šlo o jeden z nejlepších finálových zápasů historie. A klíčovou měrou rozhodli náhradní brankáři.

Kepa Arrizabalaga proseděl tři předešlá utkání na lavičce náhradníků. Ale když byl Mendy, jednička Chelsea, na africkém mistrovství, chytal skvěle. Trenéři gólmanů jej určitě viděli na tréninku, věřili v jeho penaltové kouzlo. Ale rozstřel je prostě loterií. Několikrát měl smůlu. A pak jde na penaltu sám, což je obrovský tlak...

Chelsea je pod tlakem kvůli otázce vlastnictví ruským oligarchou Romanem Abramovičem. Ale nemyslím, že právě ve finále měly otázky spojené s řešením vedení klubu vliv na výkon.

Ale z dlouhodobého hlediska může jít o komplikaci. Tým usiluje o pozici mezi elitní čtyřkou garantující místo v Lize mistrů, současně bojuje právě v Champions League o obhajobu trofeje. Hráči by pochopitelně měli být koncentrovaní jen na výkon a neřešit nic kolem. Ale negativní atmosféra kolem klubu nikdy není dobrá.

Kauza, kterou spustil Romelu Lukaku, Chelsea přibrzdila. A pokud chce tým vyhrát trofej, potřebuje klid. Musí se soustředit na práci. Tudíž řešení otázky spojení s vlastnictvím je hodně nepříjemné a při vyvrcholení soutěže to může mít špatný vliv."

Radoslav Kováč

Radoslav Kováč je bývalý fotbalový reprezentant, který působil v Sigmě Olomouc, Spartě Praha, Spartaku Moskva, West Hamu United, Basileji a Liberci. Vyhrál ligu v Česku a ve Švýcarsku, kde navíc slavil triumf v pohárové soutěži. Hrál na mistrovství světa i Evropy, s reprezentací do 21 let vyhrál mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: