Hlavní obsah

Aplaudovali protihráči, tchýně i lékaři, kteří mu zachránili život!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hromový aplaus od fanoušků obou klubů sklidil Christian Eriksen, když vyběhl v dresu Brentfordu jako střídají do utkání proti Newcastlu. Dánský reprezentant nastoupil do utkání poprvé od června, kdy během utkání ME proti Finsku zkolaboval, byl oživován na hřišti a lékaři mu následně voperovali kardioverter-defibrilátor.

Foto: John Sibley, Reuters

Dánský reprezentant Christian Eriksen se osm měsíců po srdečním kolapsu během Eura vrátil k soutěžnímu fotbalu. Třicetiletý záložník v domácím utkání proti Newcastlu vystřídal v 52. minutě krajana Mathiase Jensena, porážku Brentfordu 0:2 ale neodvrátil.

Článek

„Pamatuji si všechno. Kromě těch pěti minut, kdy jsem byl v nebi," pronesl během předzápasového rozhovoru Eriksen v narážce na skutečnost, že 12. června byl po kolapsu pět minut v bezvědomí a lékaři na trávníku bojovali o jeho život.

Fanoušci Brentfordu oslavovali každý okamžik Eriksenovy přítomností na stadionu. Nejprve jeho účast při rozcvičce před utkáním, pak při protažení u postranní čáry v průběhu první půle a následně jeho vstup do utkání. Dokonce i hráči soupeře se přidali k potlesku tribun.

„Pokud pominu výsledek, jsem šťastný muž. Bylo úžasné znovu nastoupit do utkání po všem, čím jsem prošel," uvedl Eriksen po utkáni, v němž slavil dvoubrankovou výhru Newcastle.

Když 12. června zkolaboval v zápase za asistence televizních kamer, vnímal celý fotbalový svět jeho bitvu o život na trávníku i následnou rekonvalescenci. Během loňského léta se myšlenky o návratu mohly zdát jako utopie. Zvláště, když mu lékaři voperovali defibrilátor, který po zástavě dokáže srdce „resetovat". Tehdy bylo jasné, že jeho štace v Interu Milán je minulosti, protože v Itálii hráči s defibrilátory nesmí hrát.

V průběhu ledna se třicetiletý dánský reprezentant domluvil na smlouvě s Brentfordem v Premier League, kde nastupoval od září 2013 do ledna 2020 za Tottenham.

„Od prvního dne pro mě bylo vše výjimečné. Brentford mi dal skvělou příležitost a všichni v klubu mi ohromně pomohli," děkoval Eriksen, který při bitvě s Newcastlem střídal krajana Mathiase Jensena. Toho Jensena, jenž během zahajovacího zápasu kontinentálního šampionátu zaujal právě Eriksenovo místo...

A „navrátilec" měl na tribuně i speciální podporu. „Byli tady všichni. Moje žena, děti, rodiče, tchyně a někteří lékaři, kteří mi pomohli zpět. To, čím si prošli oni, bylo těžší, než co jsem podstoupil já," tvrdil Eriksen, na němž sice v úvodu byla patrná jistá nerozehranost, ale postupně výrazně zvedl hru Brentfordu, byť prohru už odvrátit nedokázal.

„Viděl jsem Christiana na tréninku poslední tři týdny. A je skutečně brilantní. Hodně nám pomůže," prohlásil trenér Thomas Frank, jehož tým nevyhrál osm zápasů v řadě a Eriksen je označován jako spasitel v boji o záchranu.

Reklama