Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Petra v Chelsea se chtěl možná někdo zbavit. Má dobré jméno, věřím, že nouzi o nabídky mít nebude

Tři roky pracoval Petr Čech ve vedení Chelsea, oficiálně zastával roli poradce sportovního a technického úseku. Po vstupu amerických majitelů v čele s Toddem Boehlym ale bývalý úspěšný český brankář ve spolupráci s kolosem ze Stamford Bridge nebude pokračovat. „Petr měl vždycky dobré jméno a myslím, že stejné je to i teď po jeho konci v Chelsea,“ glosuje Čechův odchod z londýnského klubu bývalý český reprezentant Daniel Pudil, jenž během kariéry strávil v Anglii sedm sezon.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Daniel Cole

Petr Čech skončil ve vedení Chelsea.

Článek

„Popravdě jsem konec Petra Čecha v Chelsea nečekal. Myslím, že klub s ním ve vedení výsledky měl. Vyhráli Ligu mistrů, v uplynulé sezoně se dostali do finále anglických pohárů, přivedli řadu kvalitních hráčů. Ale jak situaci v klubu zpovzdálí sleduji, není tam asi ideální atmosféra.

Četl jsem v anglický médiích, že v klubu panoval spor ohledně Lukakua. Petr chtěl, aby zůstal. Myslel, že by jim ještě pomohl. Ale vedení a trenér Tuchel ho za pro mě směšných podmínek poslali na hostování do Interu Milán.

V Chelsea se bude vše po příchodu nových majitelů měnit, je to tam všelijaké. Sám jsem zvědavý, co se tam bude dít, jaké další změny přijdou. Chelsea určitě bude chtít bojovat o nejvyšší příčky, ale nejsem si jistý, že rychle dotáhnou Liverpool a Manchester City. Je otázkou, jak se tam bude chtít novým hráčům, protože ti budou dění v klubu zvenčí vnímat.

Foto: Sport.cz

Romelu Lukaku se vrací z Chelsea do Interu Milán

Tuchel má možná větší moc, než se může zdát, asi ani na rady Petra nedal. Petr měl za Abramoviče obrovskou pozici a silný hlas. Teď se ho možná chtěli i někteří zbavit. Opravdu nevím, ale třeba přebíral kontrolu nad některými věcmi, což se ne každému mohlo líbit.

Petr byl ve vedení Chelsea tři roky. Myslím, že přechod z role hráče do funkcionářské pozice pro něj byl jednoduchý, řekl bych, že byl takový plynulý. Petr je inteligentní člověk, umí hodně jazyků, to se o něm ví, a já ho tak také poznal například během reprezentačních srazů.

Situace, která vznikla po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, kdy Abramovič musel klub prodat, nebyla vůbec jednoduchá. Probíhal bojkot ze strany fanoušků, nikdo moc nevěděl, co bude, jestli bude na výplaty a tak dále. Myslím, že Petr tu situaci nezvládl vůbec špatně. Byl pod obrovským tlakem hráčů a fanoušků.

On je hodný, snažil se to řešit s chladnou hlavou, věci vysvětlovat, ale ono to není jednoduché, když proti vám stojí třeba tisíc naštvaných fandů. Svůj konec mohl mít delší dobu v hlavě, přeci jen vše, co se na jaře v Chelsea dělo, se na vás může promítnout.

Petr Čech o obtížné situaci Chelsea po odchodu Romana AbramovičeVideo: O2 TV Sport

Petr měl vždycky dobré jméno a myslím, že stejné je to i teď po jeho konci v Chelsea. Nepokazil si ho. Tenhle konec pro něj může být nová výzva, třeba se najde klub, kde dostane lepší pozici, než měl v Chelsea. Nevím, jestli si třeba nebude chtít dát pauzu, ale jinak věřím, že nouzi o nabídky mít nebude.

Nejlogičtější je, že by zůstal v Londýně. Nemyslím si, že by chtěl rodinu stěhovat někam jinam. Ale v Londýně je hodně klubů, on sám působil i v Arsenalu. Navíc nabídka nemusí přijít jen z Premier League, ale i třeba z druhé nejvyšší soutěže, kde může dostat lepší pozici, více pravomocí. Uvidíme, každopádně se o něj nebojím."

Reklama

Související témata: