Hlavní obsah

Naději na titul nám sebral covid, říká Petr Čech. Jak vidí budoucnost Chelsea?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři měsíce fungování pod sankcemi a restrikcemi, dvě trofeje, dvě prohraná pohárová finále. Výjimečnou sezonu prožila fotbalová Chelsea a s ní i Petr Čech, bývalý fantastický brankář, který nyní v klubu působí v roli poradce sportovního a technického úseku. „Nejistota byla v Chelsea velká. I tak jsme byli úspěšní a já jsem na klub hrdý," říká čtyřnásobný anglický šampion, který před pár dny oslavil čtyřicáté narozeniny.

Foto: Tomáš Třeštík/Sport Invest

Fotbalista Petr Čech s manželkou Martinou.

Článek

Petře Chelsea má od začátku června nového majitele. Vlastníkem je nyní konsorcium vedené americkým investorem Toddem Boehlym, které za Chelsea zaplatí 2,5 miliardy liber (72,6 miliardy korun). Představuje realizace obchodu velkou úlevu?

Jsme ve fázi, kdy se prodej dostal do finále. Zjišťujeme, jaká je představa nových majitelů, jak budou chtít fungovat. Hledáme společný jazyk. Potřebujeme posílit tým, připravit se na novou sezonu. Těžko se něco připravovalo dopředu. Teď můžeme začít dělat věci, jak jsme chtěli.

V klubu jste prožil čtrnáct sezon, určitá éra s nástupem nových majitelů končí. Přepadla vás částečná nostalgie?

Všechno se děje za pochodu. Musíme přejít na nové fungování. Všichni se koukají dopředu, do budoucnosti. Věříme, že navážeme na úspěchy a Chelsea bude stejně silná. Ale změny se odehrávají velice rychle a člověk nemá moc prostoru se ohlížet. Myslím, že nostalgie se dostaví až později. Ale je to hodně zvláštní, protože klub dokonale znám. Ale dostali jsme se na určitý milník. Teď začne nová éra Chelsea. Bude záležet jen na nás a na majitelích, jakým směrem se vydáme.

Za posledních dvacet let Chelsea získala pět ligových titulů, dvakrát vyhrála Ligu mistrů, pětkrát FA Cup, klubové mistrovství světa, Superpohár UEFA a přidala další velké trofeje. Je složité vstupovat do nové éry po všech předešlých úspěších?

Ať člověk chce nebo ne, srovnání se nevyhne. Určitě přijde období, kdy se začne řešit, jaká byla Chelsea pod Abramovičem a zda funguje pod novými majiteli. Myslím, že je velká výhoda kupovat klub, který zažil tolik úspěchů v poslední době. Všichni zde vědí, jak sport na nejvyšší úrovni funguje. Změna vlastníků a s ní spojený start nové éry prostě přinese obrovský tlak, ale pro lidi v Chelsea nejde o nic nezvyklého.

I přes restrikce, kdy klub nesměl prodávat vstupenky na zápasy, nemohl prodávat zboží ve fan shopu a musel se řídit přísnými ekonomickými limity na výjezd k venkovním zápasům, hrála Chelsea finále Ligového poháru i FA Cupu, prošla do čtvrtfinále Ligy mistrů a skončila třetí v lize. Jde o ukázku mimořádné síly?

Sezona byla hodně specifická. Nejprve problémy s covidem, kdy jsme nedostali povolení odložit si zápasy. A protože jsme postupovali ve všech soutěžích a měli navíc finále mistrovství světa klubů, odehráli jsme nejvíce zápasů ze všech. A pak vypukla válka na Ukrajině, jejímž důsledkem je změna majitele. Je jasné a pochopitelné, že v kontextu válečných hrůz byla omezení chodu fotbalového klubu naprosto marginální záležitosti. Na druhou stranu ten klub živí mnoho lidí, má svoji odpovědnost. A my jsme postupně našli způsob, jak soudržností překonat problémy. Nešlo jen o hledisko klubové, ale i čistě lidské. Jsem pyšný, jak si s tím všichni v Chelsea poradili. Dokázali jsme být úspěšní.

V úvodu sezony Chelsea vyhrála Superpohár UEFA, pak mistrovství světa klubů. Ale finále Ligového poháru a FA Cupu prohrála, byť po penaltovém rozstřelu. Mohla se nejistota panující v průběhu jara na výsledcích podepsat?

Čím déle nejistota trvala, hráč o tom přemýšleli intenzivněji. A někteří byli zasaženi více. V určitých fázích obou zápasů jsme byli lepší, ale došlo na penaltovou loterii, kde bylo štěstí na straně soupeře. Alespoň jednou jsme si zasloužili vyhrát.

Ovlivnilo dlouhé jednání o vstupu nových vlastníků přestupovou politiku a zamýšlené nákupy posil?

Časově jsme nic nezameškali, byť je jasné, že všechny kroky se připravují dlouho dopředu. Snažili jsme se pracovat v rámci možností jako když se nic neděje. Máme jasný plán, kde potřebujeme posílit, abychom byli konkurenceschopní a mohli znovu hrát o titul.

Ale těžko se oslovují hráči, když jim nemůžete garantovat ekonomickou jistotu. Neomezovala situace „námluvy" s vytipovanými hráči?Celý plán přestupů je realizovatelný. Sankce byly zrušené, nemáme žádné limity. To je hodně důležité. Teď už bude záležet jenom na nás.

Minimálně jedno velké jméno jste však ztratili, protože jste nesměli obnovovat stávající smlouvy. A Antonio Rüdiger přestoupil do Realu Madrid. Mohl v Chelsea pokračovat, pokud by klub nebyl zatížen všemi restrikcemi?

Je škoda, že ta situace v případě Antonia dopadla odchodem. Bylo jasné, že se to může stát. Je pochopitelně těžké něco plánovat a domlouvat s hráčem, když nevíme, jestli to půjde realizovat. Měli jsme svázané ruce.

Bere Chelsea jako vítězství, že i přes tři měsíce trvající nejistotu žádný velký exodus nenastal?

Každý fotbalista chce mít jistotu. A nemá cenu zastírat, že v Chelsea byla nejistota veliká. Někteří si s tím poradí lépe, jiní hůře. Ve finále jsme ztratili dva hráče. To není s ohledem na veškeré dění tak zoufalá bilance.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fotbalisté Chelsea Romelu Lukaku a Hakim Zijech slaví gól proti Leedsu.

Sebraly výše zmíněné restrikce naděje Chelsea na titul?

Ne. Klíčovým faktorem bylo období listopad prosinec, kdy jsme bojovali ve velkém s nemocí covid-19, která v týmu řádila. Neměli jsme tým pohromadě. Ztratili jsme osm bodů během čtyř domácích zápasů. Tam se otevřely nůžky mezi námi, Liverpoolem a Manchesterem City. Jednalo se o klíčový okamžik sezony. Vždyť my jsme nastupovali třeba jen s polovinou skutečně připravených kluků. Zbytek byl oslabený nemocí, mnohdy se jednalo o kluky z rezervy. Manko už se nám nepodařilo smazat.

Budou letní posuny v kádru dramatické? Nebo kromě nutných posil za dvojici Rüdiger-Christensen žádné překotné nákupy neplánujete?

Myslím, že máme silný tým. Zcela srovnatelný kvalitou s Liverpoolem či Manchesterem City. A skvělého trenéra. Když si vezmu, že se nám vrátí hodně hráčů z hostování, budeme skutečně kádr doplňovat jen podle akutních potřeb. Naštěstí jsme v pozici, kdy nepotřebujeme dělat radikální zásahy.

Petr Čech.

A co útočník Romelu Lukaku? Během sezony se hodně řešila jeho výkonnost, pak jeho vztah s trenérem a týmem, načež britská média velmi intenzivně referovala o jeho přesunu do Interu Milán?

Po letní pauze přišel velmi dobře připravený a dával góly. Jenže v utkání proti Aston Ville se zranil a na dva měsíce vypadl ze hry. A když byl připravený, chytil covid-19, což ho zase přibrzdilo. Jde o hráče, jehož jsme koupili z nějakého konkrétního důvodu. Pokud zvládne celou přípravu bez zranění, bude velkým přínosem. Nikdo nemůže zpochybnit, že góly dávat umí. Nevidím důvod, proč by měl odcházet. Spekulace budou vždy, ale Romelu by měl pokračovat v Chelsea.

Zatímco hráči si užívají dovolenou po sezoně, vy máte plno práce s plánováním přípravy a posilováním kádru. Dovolí vám situace absolvovat alespoň část tradiční brankářské školy Petra Čecha v Nymburce?

Dva roky jsem tam kvůli opatřením v cestování nemohl, což mě hodně mrzelo. Doufám, že letos vše klapne. I přes situaci s nástupem nových vlastníků se na školu snad dostanu a všichni si společně užijeme společné tréninky. Čas strávený s dětmi na hřišti mi chyběl a moc se na něj těším.

Reklama

Související témata: