Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Koubek v Plzni? Překvapení. Baráž byla pro fajnšmekry, svátek bude v Edenu

Fotbaloví fajnšmekři si v neděli v baráži pošmákli...Ligu udržely Pardubice a Zlín, myslím, že zápasy ovlivnila zodpovědnost nesestoupit, tlak je obrovský. Teď oba celky udělaly první krok, udržely nejvyšší soutěž, ale je před nimi krok druhý, připravit kádr na novou sezonu. Plzeň oznámila, že tým povede trenér Miroslav Koubek. Je to pro mě zajímavý a překvapivý tah. Přichází i Honza Trousil, který podle mě bude mít na starosti větší část přípravy a Koubek bude jako mentor. Těším se na finále Konferenční ligy v Edenu. Zápas West Hamu s Fiorentinou? Dopadlo to nejlépe, jak mohlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Koubek je (staro)novým trenérem fotbalistů Plzně

Článek

Pardubice se na baráž naladily výhrou v Ostravě, pak v Příbrami daly dva góly a odvetu už pak doma zvládly. Přeji to Radku Kováčovi, který postupem času trenérsky vyspěl, snaží se, aby jeho tým hrál líbivý fotbal. Pardubice měly ale řadu hráčů na hostování, o které teď přijde minimálně na přípravu. Otázkou je, jak se povede tým složit dál, protože pokud ano, mohl by Kováčův tým myslet i na vyšší příčky.

Co se týče Příbrami, souhlasím s útočníkem Tomášem Wágnerem, že finance jsou pro klub dlouhodobě problémem, a pokud se to nezmění, tak i samotná účast v baráži je pomalu zázrakem. Je jasné, že pan Starka by rád viděl klub v nejvyšší soutěži, ale tím to končí. Stadion klub na nejvyšší soutěž má, ale třeba stav hrací plochy už podle ohlasů není nejlepší.

Ve Fortuna lize zůstává i Zlín, který má v sezoně s Vyškovem vyrovnanou bilanci jedné výhry, jedné remízy a jedné porážky. I skóre je vyrovnané. Druholigový tým ukázal, minimálně v prvním utkání, že umí hrát fotbal. V odvetě jsem od něj čekal více, takže Zlín zaslouženě udržel nejvyšší soutěž. Možná si teď trenér Vrba ve Vyškově vybere i nějaké hráče, v kádru totiž už na jaře nastartoval obměnu a dal šanci mladším.

Zlínští věděli, že je už řada expertů odepisovala. Trenér Vrba si neodpustil už skoro tradiční rýpnutí. Musím přiznat, že ani já jsem v určité době nevěřil, že to Zlín zvládne, ale dokázal soutěž udržet a trenér Vrba mohl předvést své vítězné kotrmelce. Všichni jsme rádi, když se Vrba směje. Pauza ale bude krátká, takže ho úsměv brzy přejde a bude tu zase tvrdá práce. Každopádně všem přeji, aby si odpočinuli a nabrali sílu, zvláště pak kvartetu, které bude český fotbal reprezentovat v Evropě.

Hlavní zprávou z pohledu elitní trojky je angažování trenéra Miroslava Koubka v Plzni. Vážím si ho, ale také musím říct, že je tenhle krok vedení Viktorie překvapením. V trenérském týmu bude i Honza Trousil, pro kterého je to odměna za práci, kterou odvedl ve Vyškově. Myslím, že bude mít na starosti i hlavní číst přípravy a pan Koubek bude jakýmsi mentorem. Uvidíme, jak to bude fungovat.

Ve středu nás čeká v Praze velký svátek v podobě finále Konferenční ligy. Slyšel jsem výtky, že se hraje na stadionu, který není velký, z pohledu Česka mi ale přijde fajn, že přišla šance takový zápas v hlavním městě vidět. Otevírá to otázku, jestli je u nás třeba jeden stadion s větší kapacitou, zvláště v době, kdy i český fotbal počítá každou korunu. Ale přijede hodně fanoušků, Prahu čeká nápor. Co se týče obsazení klubů, lépe to dopadnout nemohlo. Ještě k tomu všichni Češi prošli Slavií, na jejímž stadionu se hraje.

Na utkání se rád vyrazím podívat, ale kdo vyhraje tipovat nebudu. West Ham má za sebou ne úplně povedenou sezonu, svoji motivaci má jistě i Tonda Barák s Fiorentinou. Ten bude chtít jistě ukázat i reprezentačnímu kouči, co umí a že je mu bližší jiný fotbal, než hraje nároďák.

Reklama