Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Někteří funkcionáři trenéry moc neuznávají. Je čas založit odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před začátkem grandslamové sezony se expert Sport.cz Jan Kukal ještě vrací k té minulé. I k tomu, že tenisoví trenéři, kteří mají zásadní podíl na vysoké úrovni českého tenisu, jsou někdy až příliš ve stínu svých svěřenců.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Jan Kukal se těší na první grandslam nové sezony a na to, co předvede Nadal s Djokovičem.

Článek

„V závěru sezony jsem v televizi s chutí sledoval tradiční vyhlášení Zlatých kanárů. Byl to vydařený večer, ale zase jsem se přesvědčil, že velké úspěchy našeho tenisu ve světě si přisvojují někteří funkcionáři, kteří trenéry moc neuznávají.

Je nejvyšší čas založit odborovou organizaci trenérů a vybraných rodičů, kteří mají největší zásluhu na vynikajícím postavení našeho tenisu ve světě. Trénování je velmi těžká práce, je to život na kufru a hodně na úkor rodinného života. Trenéři, a především rodiče, žijí v neustálém stresu a vděku za jejich tvrdou práci se jim nedostává.

Kdyby před více než 50 lety nevzniklo ATP zásluhou iniciativy hráčů, nebyl by tenis zdaleka tam, kde je dnes. Jsem velmi rád, že jsme spolu s Honzou Kodešem byli u toho na ustavující schůzi.

Teď už se ale velmi těším na Melbourne. Hlavně jsem zvědavý, zda Nadal a Djokovič obhájí svoje pozice. Srbského šampiona minulý rok místo vřelého uvítání čekalo v Austrálii nedůstojné domácí vězení a pak vyhoštění, čehož k zisku 21. grandslamu využil Nadal, který doslova vydřel titul z Australian Open. A dvaadvacátý pak přidal ve svém obýváku na Roland Garros. Vyhrát čtrnáctkrát French Open je výkon, který už nikdo nepřekoná.

Djokovič přišel o postavení jedničky, nezískal body ani za triumf ve Wimbledonu, ale je úžasné, že i tak byl na konci roku pátý na světě. A že je v ráži, ukázal nyní vyhraným turnajem v Adelaide.

Jen je škoda, že v Austrálii nemůže hrát světová jednička Carlos Alcaraz. Pauza trvá jen pár týdnů a špičkoví hráči nejsou schopni sezonu zvládnout bez zranění. I mladý Španěl se stal obětí svých výkonů. Doufejme, že se objeví na okruhu zase co nejdřív fit.

Turnajů a soutěží je hrozně moc, přibývají další a další. Naposledy United Cup, v němž se dokonce udělují body do žebříčků ATP a WTA. Tradiční Davis Cup, který byl pro naši generaci vším, se tak dostal na okraj zájmu. Zakladatel nového formátu soutěže Gerard Piqué měl spíš finančně pomoci fotbalové Barceloně, a ne zahltit mužský tenis další dávkou peněz. Od finále Davis Cupu uplynulo jen několik týdnů a jen málokdo si pamatuje, že v něm poprvé vyhrála Kanada."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.