Hlavní obsah

Bach se Zelenským se neshodli na návratu Rusů do mezinárodního sportu

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach ve středu telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mimo jiné o návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží. Zatímco MOV odkazuje na svou sjednocovací roli, Zelenskij volá po pokračující izolaci ruského sportu i samotných sportovců.

Foto: Klimentyev Mikhail/TASS

Vladimir Putin a Ilja Černousov na setkání po olympiádě v Soči v roce 2014.

Článek

Zelenskij už ve středu po hovoru s Bachem uvedl, že je proti návratu ruských sportovců na mezinárodní scénu a proti jejich startu na olympijských hrách v Paříži, byť pod neutrální vlajkou. "K tomu můžeme říct jen jedno: Bílá nebo neutrální vlajka je pro ruské sportovce nesplnitelná, protože všechny jejich vlajky jsou nasáklé krví," uvedl prezident Ukrajiny, kterou ruská vojska napadla 24. února.

MOV ve čtvrtečním prohlášení uvedl, že Bach Zelenskému řekl, že snahou olympijského hnutí je spojovat. "V telefonickém hovoru ukrajinský prezident požadoval úplnou izolaci Ruska a Rusů od světové komunity. Podle jeho názoru to má platit i pro sportovce. V této souvislosti mu prezident MOV vysvětlil sjednocující misi MOV a olympijských her, jak je popsána v olympijské chartě," uvedl MOV. "Na závěr tohoto otevřeného a konstruktivního rozhovoru se prezidenti shodli na tom, že zůstanou v kontaktu."

Bach minulý týden oznámil, že MOV bude prověřovat možnosti, jak umožnit návrat ruských sportovců do mezinárodních soutěží. Vzhledem k pokračující válce na Ukrajině MOV neuvažuje o zrušení sankcí proti Rusku, jimiž jsou zákaz pořádání mezinárodních akcí na jejich území a zákaz ruských státních symbolů při soutěžích. MOV ale nechce, aby ruští sportovci byli nadále vyřazeni ze soutěží jen na základě své národnosti, a zvažuje jejich návrat pod neutrální vlajkou.

Běžec na lyžích Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Sportovci Ruska a spojeneckého Běloruska nesmějí aktuálně startovat v mezinárodních soutěžích ve většině sportů. MOV vydal 28. února, tedy čtyři dny po začátku invaze na Ukrajinu, doporučení, aby sportovci těchto zemí byli ze soutěží vyřazeni, přičemž argumentoval bezpečností a integritou soutěží. Většina olympijských sportů tuto výzvu uposlechla. Minulý týden Bach prohlásil, že únorové doporučení vydala jeho organizace s těžkým srdcem a porušila tím své zásady. Žádný sportovec by podle nich neměl být vyřazen ze soutěží jen kvůli svému pasu.

Brzký návrat do soutěží je pro sportovce důležitý i vzhledem k tomu, že začínají kvalifikační boje o účast na olympijských hrách v Paříži 2024.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.