Hlavní obsah

Kostelecký: Nastříleno mám, věřím si a už chci mít před olympiádou klid

Český sportovní střelec David Kostelecký získal na posledním mistrovství Evropy ve střelbě z brokových zbraní dvě stříbrné medaile. Před olympijskými hrami v Pekingu tak prokázal výtečnou formu a bude jednou z medailových nadějí. "Jak to dopadne v Pekingu, to ví jen Bůh. Ale ať už to skončí jakkoliv, už mám něco v ruce," těší Kosteleckého.

Foto: PRÁVO

David Kostelecký.

Článek

Z mistrovství Evropy v Nikósii jste v brokové disciplíně trap vystřílel dvě stříbrné medaile, co pro vás tento úspěch před blížící se olympiádou znamená?

Je to super. Připravoval jsem se letos na dva vrcholy a ten jeden mi vyšel. Samozřejmě titul je nejvíc, jeden už ve sbírce mám, ale střelba je stále náročnější. Přibylo výborných závodníků, kvalita šla za poslední olympijský cyklus hodně nahoru.

Jak vysoko byste ve své medailové sbírce zařadil především stříbro z individuálního závodu?

Moc si ho cením, je druhé, které jsem v kariéře získal. Vzhledem k náročnosti závodu a obrovské konkurenci je mnohem cennější než to první. Ukázalo se, že práce, kterou jsem odvedl v přípravě, nebyla zbytečná. A ať olympiáda skončí jakkoliv, už mám něco v ruce. Obětoval jsem těm dvěma vrcholům i Světové poháry, na nichž jsem si zkoušel nové věci.

Nepřišla forma přece jen příliš brzy před Pekingem?

Co to je forma? Nikdo tenhle pojem nikdy pořádně nedefinoval... Kdybych neuspěl, někteří by říkali, že to nevadí, že vrchol snad přijde na olympiádě. Druhá polovina říká, že forma přišla brzy... Já tyhle rádoby moudré řeči neposlouchám. Vím, co mě ta medaile stála úsilí, a jak to dopadne v Pekingu, to ví jen Bůh. Tím se teď nezabývám, to bude úplně jiný závod.

Co budete dělat do odletu na olympijské hry?

Teď si dám týden pauzu. Natrénováno mám, půjdu si občas jen tak vystřelit, abych úplně nevyšel z rytmu. Další týden se chci připravovat mimo republiku. Před olympiádou chci mít klid. V Česku teď vrcholí předolympijský humbuk, najednou mi telefonují lidé, kteří o mně čtyři roky nevěděli... Chci se připravovat v Maďarsku a Bělehradě, kde je podobná střelnice jako v Pekingu, podmínky si budu teprve dojednávat. Nastříleno mám, věřím si, budu dolaďovat. Teď už bych stejně nic nedohonil. Vrátím se až den před odletem do Pekingu, sbalím se a 31. července letím do Číny.

Jak vám vyhovuje olympijská střelnice?

Je velice těžká. Terče tam létají hodně divně, řekl bych až za hranicí pravidel. Určitě tam nebudou jednoduché podmínky. Když jsme tam stříleli v dubnu, bylo špatné počasí, teď bude vedro. Číňané nám to určitě neulehčí, očekávám velký boj.

Pojedete do Pekingu s konkrétním cílem?

Vyhrát chce každý, ale je to obrovská loterie v konkurenci sedmi desítek nejlepších střelců světa. Všichni to umějí a mají natrénováno. Mohu být první i poslední. To teď neřeším. Samozřejmě udělám všechno pro co nejlepší výsledek. K favoritům se nepočítám. Ve střelbě jsou tak přísná pravidla pro účast na olympiádě, že se kvalifikují opravdu jen ti, kteří to umějí a každý už něco vyhrál.

Reklama

Související témata: