Hlavní obsah

Forúghí získal olympijské zlato ve sportovní střelbě

Džavád Forúghí se stal prvním Íráncem v historii, který získal zlatou olympijskou medaili ve sportovní střelbě. Jednačtyřicetiletý závodník ovládl v Tokiu soutěž ve vzduchové pistoli a výkonem 244,8 bodu stanovil nový olympijský rekord. Druhý skončil se ztrátou 6,9 bodu Srb Damir Mikec. Bronz bral stejně jako před pěti lety v Riu de Janeiro Pchang Wej z Číny. Češi v závodě nestartovali.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Íránský střelec Džavád Forúghí v emocích po zisku zlata na OH.

Článek

Forúghí se stal nejen prvním íránským olympijským šampionem ve střelbě, ale rovněž prvním střeleckým medailistou své země. Hlavní triumfy dosud Írán získával pod pěti kruhy v zápase (10) vzpírání (9) nebo taekwondu (2).

Rodák z Ilamu se do finálové osmičky probojoval z páté příčky, v rozhodující vyřazovací fázi se ale od úvodu dostal do čela a náskok jen zvyšoval. Před rozhodujícím duelem s Mikecem měl již o 4,2 bodu více a ještě triumf umocnil.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Vítěz kvalifikace Čaudhrí Saurabh z Indie skončil sedmý. Ještě hůř dopadl obhájce prvenství Vietnamec Hoang Xuan Vinh. Ten se do závěrečné osmičky neprobojoval a byl celkově až dvaadvacátý.

Sportovní střelba:
Muži - vzduchová pistole:
1. Forúghí (Írán) 244,8
2. Mikec (Srb.) 237,9
3. Pchang Wej (Čína)
4. Korostylov (Ukr.) 198,9
5. Reitz (Něm.)
6. Čang Po-wen (Čína)
7. Saurabh (Indie)
8. Kim Mo-se (Korea)

Reklama

Související témata: