Hlavní obsah

Nikdo nechce prohrát se starým prdem. Přesto Veselý předvedl krásné gesto

Tokio

Byl to nezvyklý pohled. Vítězslava Veselého právě přehodil jeden z jeho soupeřů a sesunul ho ze stříbrné na bronzovou pozici. A český veterán radostně zapumpoval rukou! Tím soupeřem byl totiž v olympijském závodě oštěpařů v Tokiu Jakub Vadlejch.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch z ČR se radují z bronzové a stříbrné medaile.

Článek
Fotogalerie

Znají se dlouhé roky, připravovali se společně pod vedením Jana Železného, a i když se Veselý osamostatnil, potkávají se na Julisce i na jihoafrických soustředěních. A v sobotu večer se dva Češi sešli na stupních vítězů, což se nikdy předtím v historii atletických soutěží na olympiádách nestalo.

„Já měl Víťu vždycky moc rád, je to člověk, s nímž trávím pomalu víc času než s rodinou," vyprávěl třicetiletý Vadlejch o svém o osm let starším parťákovi.

Nebylo to pro něj poprvé, kdy mohl svoji radost na stupních vítězů sdílet, na mistrovství světa v Londýně před šesti lety podobně senzačně vystoupil na bronzový stupínek další ze Železného svěřenců Petr Frydrych.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

S Veselým se Vadlejch povzbuzoval už během závodu, dodávali si energii. „Když hodil daleko, šel jsem za ním a bylo vidět, jak je emotivní. V podstatě jsme byli oba, protože vím, co za tím stojí, jak se poslední roky trápil a teď má v 38 letech medaili, to je něco neskutečného," smekal před svým kamarádem.

Zároveň ho Veselého hod ze třetí série nabudil. „Vlilo mi to obrovskou energii do žil a říkal jsem si: Víťa hodil, musím taky," přiznával. „Jasně, že člověk nechce prohrát s dalším Ćechem a ještě se starým prdem. Tak ho to nakoplo a já jsem rád, že jsme tu oba," usmíval se Veselý.

Reklama

Související témata: