Hlavní obsah

Slavnostního zahájení olympijských her se zúčastní i japonský císař Naruhito

Tokio

Japonský císař Naruhito se zúčastní pátečního oficiálního zahájení olympijských her v Tokiu. Uvedla to agentura Kjódó s odvoláním na informace z paláce. Císařovna Masako na ceremoniálu přítomna nebude. Už ve čtvrtek se jednašedesátiletý panovník setká s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem.

Foto: Shinji Kita, ČTK/AP

Japonský císař Naruhito se zúčastní pátečního oficiálního zahájení OH v Tokiu. Uvedla to agentura Kjódó s odvoláním na informace z paláce. Už ve čtvrtek se jednašedesátiletý panovník setká s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem. (na snímku)

Článek

Slavnostní zahájení je na programu v pátek od 13:00 SELČ. Podle organizátorů bude v Tokiu na stadionu sledovat nástup jednotlivých výprav sportovců a zapálení olympijského ohně jen zhruba tisícovka pozvaných diváků. Fanoušci z řad veřejnosti do hlediště nebudou mít kvůli opatřením proti šíření koronaviru přístup.

Císař Naruhito převzal panovnické povinnosti v květnu 2019 od svého otce Akihita, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Stal se tak 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Jeho dědeček Hirohito zahajoval olympijské hry v Tokiu v roce 1964.

Reklama

Související témata:
Císař
Naruhito