Hlavní obsah

Porazit Sáblíkovou? Jedině s náskokem, a ještě bych ji musel podrazit! směje se nečekaná opora hokejistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před startem turnaje by to mohlo být překvapením, ale po obránci Šulákovi, který však chodí i na přesilovky, jsou nejvytěžovanějšími českými beky na hrách Lukáš Klok s Ronaldem Knotem, spoluhráči z Nižněkamsku.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Lukáš Klok oslavuje svůj gól proti Rusku.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Na ledě tráví v průměru přes 20 minut, pouze oni spolu odehráli beze změny všechny tři zápasy. Navzdory tomu, že v klubu pár netvoří. „Nastupovali jsme spolu jen před sezonou, jenže moc nám to nešlo. Trenér nás rozdělil, protože to bylo prospěšnější nejen pro tým, ale i pro nás dva. Každý aspoň můžeme ve své lajně tvořit hru," nepopírá 26letý Klok, že s o rok starším Knotem oba mají ofenzivní choutky.

I proto si před prvním zápasem na olympiádě spolu sedli a vyjasnili základní pravidla vzájemné spolupráce. „Pomohlo nám, že se dobře známe, takže to byla rychlá debata. A myslím, že nám to v Pekingu funguje," je přesvědčený odchovanec Vítkovic.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Čeští hokejisté oslavují gól proti ruskému týmu.

„Hlavně jsme si řekli, že nesmíme přidržovat puky. Když se zbavíte jednoho soupeře a neposunete puk, hned tam máte dalšího. Je lepší dát rychlou nahrávku, kterou se otevře prostor pro další," míní Klok.

Pod pěti kruhy už si zvykl na hru na úzkém kluzišti, byť sám nečekal, že to bude tak znatelný rozdíl. „Říkal jsem si, že v pražské O2 areně je malé hřiště, ale tady je o metr z každé strany užší. Hra je hodně o soubojích, což mi ale vůbec nevadí," tvrdí Klok.

V sobotu při výhře nad Rusy se však blýskl i na druhé straně hřiště, když dělovkou překonal gólmana Fedotova. Jako památku na premiérový olympijský gól si nechal puk. „Poprosil jsem rozhodčí z Finska, kteří zápas řídili, jestli by mi ho mohli schovat a dát po zápase. Znám se s nimi ze svého dvouletého angažmá v Lukko Rauma, máme spolu dobrý vztah," děkoval hlavnímu sudímu Kaukokarimu a čárovému Nikulainenovi.

„Tak snad mi po zápase dali ten správný puk. Věřím, že jo a určitě si ho doma přidám do sbírky," usmál se zadák, jenž se loni před odchodem do KHL stal s Raumou mistrem Finska.

V Pekingu si užívá sounáležitost s krajany sportovci. „Znal jsem je jen z televize. Potkal jsem Martinu Sáblíkovou a překvapilo mě, jak je sympatická. Chtěl bych se s ní ještě vyfotit. Její bronz na pětce jsme dost prožívali," přiznal Klok a už čelil otázce, jestli by sedminásobnou olympijskou medailistku v rychlobruslení porazil v závodu na 500 metrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán byl v roli fanouška u druhé české medaile na olympiádě v Pekingu.

„Kdybych měl náskok 490 metrů náskok, zbylých deset bych do cíle dotáhl. Ale nejsem bruslař, tak bych Martinu možná ještě musel někde podrazit," směje Klok.

Reklama

Související témata: