Hlavní obsah

Ruští a běloruští sportovci nebudou na slavnostním nástupu týmů při zahájení OH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sportovci z Ruska a Běloruska se nebudou smět zúčastnit slavnostního nástupu týmů na zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Paříži. O vyřazení reprezentantů obou zemí, kteří budou moci startovat jen pod neutrální vlajkou, z tradičního defilé výprav informoval Mezinárodní olympijský výbor po dnešním zasedání svého výkonného výboru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slavnostní zahájení na Seině je naplánováno na 26. července. Namísto obvyklého nástupu na stadionu poplují jednotlivé výpravy pod svými vlajkami na lodích po řece několik kilometrů k Eiffelově věži. Ruští a běloruští sportovci dostanou podle vyjádření MOV možnost událost zažít, pravděpodobně ale budou defilé sledovat jen ze břehu.

MOV svým verdiktem navázal na Mezinárodní paralympijský výbor, který individuální neutrální sportovce (AIN) z obou zemí z defilé vyřadil už před dvěma týdny. Ani jedna organizace rovněž nebude započítávat případné medaile získané ruskými a běloruskými sportovci do medailové tabulky zemí.

Rozhodnutí o jejich účasti na nástupu při závěrečném ceremoniálu, který bývá méně formální, bude přijato později. Zakončení her je naplánováno na 11. srpna.

Vyřazení zástupců obou zemí ze slavnostního defilé přivítal Český olympijský výbor, který už před jednáním výkonného výboru avizoval, že pro něj byla by jejich účast na ceremoniálech nepředstavitelná. „Jsme rádi za toto rozhodnutí MOV,“ napsal ČOV na sociální síti X.

Neutrální sportovci s ruským nebo běloruským pasem budou smět na OH startovat bez národních symbolů, jako jsou barvy, vlajka nebo hymna. Musí splnit kvalifikační kritéria a další podmínky. Sportovci například nesmí mít vazby na armádu či podporovat ruskou stranu ve válce na Ukrajině.

Podle odhadů by se olympijských her v Paříži mohlo jako neutrálních zúčastnit dohromady zhruba šedesát sportovců z obou zemí. MOV očekává start přibližně 36 sportovců s ruským a 22 s běloruským pasem. Zatím se podle ředitele MOV Jamese MacLeoda kvalifikovalo 12 Rusů a sedm Bělorusů, jejich způsobilost startovat teprve prověří zvláštní tříčlenná komise MOV.

Výkonný výbor MOV dnes pro ně schválil vlajku s písmeny AIN na zeleném pozadí. Přijata byla i krátká hymna beze slov, která se bude hrát v případě vítězství některého z neutrálních sportovců.

Reklama

Související témata: