Hlavní obsah

Jamajský bobista si splnil medailový sen

TURÍN

Jamajské bobisty proslavil v devadesátých letech film Kokosy na sněhu. Komedie vyprávějící o kuriózní cestě sportovců z karibského ráje do království ledu byla tak trochu inspirována skutečným příběhem. Kdo mohl tušit, že třináct let po jejím natočení bude mít bobista z Jamajky na krku olympijské stříbro.

Foto: www.lapresse.it

Stříbro na ZOH je pro Jamajčana obrovský úspěch.

Článek

Pravda, na startu v Turíně hledali diváci populární černo-zeleno-žlutý bob Jamajky marně. Tým se kvůli nedostatku peněz rozpadl, ale brzdař Lascelles Brown se s tím nehodlal smířit. Začal trénovat s Kanaďany, v zemi javorového listu se dokonce oženil a před měsícem získal občanství. Pak už nic nebránilo tomu, aby si v bobu sedl za zkušeného Pierra Luederse a společně si dojeli pro olympijské stříbro.

Brown k němu přispěl svou výbušností, která je typická pro jamajské sprintery. Především díky němu měl kanadský dvojbob většinou nejrychlejší start. "Děkuji Kanadě za to, že mě přijala a umožnila mi získat medaili. Děkuji i svým jamajským přátelům, kteří vždy stáli za mnou," prohlásil dojatě.

Na začátky v jamajském bobu zbyly jen úsměvné vzpomínky. "Když začínal, vypadal hrozně komicky. Ale tušili jsme, že má přirozený talent. Pokud vím, tak nikdy nechodil do školy, ale je to bystrý chlapec," řekl o Brownovi jeden z "Kokosů" Dudley Stokes.

V ostrovním týmu však bylo nejlepším Brownovým výsledkem 28. místo. "Užili jsme si spoustu legrace, ale na ledě jsme moc často nebyli," zavzpomínal Kanaďan. V neděli se zapsal do historie jako první bobista tmavé pleti, který má olympijskou medaili. A část jejího lesku dopadá i na jeho rodný ostrov v Karibiku.

Reklama

Související témata: