Hlavní obsah

Lyžař Büchel nemá ani z šesté olympiády medaili, po sezóně skončí

VANCOUVER

Lichtenštejnský sjezdař Marco Büchel ukončí po sezóně kariéru s vědomím, že nedokázal ani jednu ze šesti účastí na olympijských hrách proměnit v medaili. Osmatřicetiletý veterán s pověstí pohodáře nechyběl na žádných zimních hrách od Albertville 1992 a páteční nedokončený superobří slalom byl jeho derniérou.

Článek

Ve sjezdu o čtyři dny dříve skončil osmý a těsně zaostal za svým olympijským maximem, kterým bylo šesté místo v super-G z předchozích turínských her. Tam byl ještě sedmý ve sjezdu, 22 setin sekundy od medaile.

"Takže jsem zakončil kariéru bez olympijské medaile, snad tu budou nějaké prodávat v obchodech se suvenýry, abych aspoň něco doma měl," loučil se Büchel s nepostradatelným úsměvem. Možné pokračování kariéry až do her v Soči vyloučil. "Šestkrát je dost. Leda, že bych tam startoval ve skeletonu," žertoval milovník jízdy na motocyklu Harley Davidson, jehož koníčkem je také adrenalinový base jumping.

"Na přechod na skikros jsem zase moc starý. A vůbec, stejně jsem olympiádu nikdy neměl moc rád," prozradil. "Závodění miluju, ale olympiáda je pro každého sportovce příliš komplikovaná záležitost," dodal.

Büchel se v roce 1999 stal vicemistrem světa v obřím slalomu, v kariéře vyhrál čtyři závody Světového poháru a při předloňském triumfu v super-G v Kitzbühelu se stal ve věku 36 let a tři měsíce vůbec nejstarším vítězem v historii seriálu. V této sezóně bylo jeho maximem třetí místo v lednovém sjezdu ve Wengenu.

Na olympijské sjezdovce ve Whistleru mu v závěrečném závodě olympijské kariéry nepřálo štěstí. Los mu přisoudil nejvyšší možné startovní číslo (30), navíc těsně před ním měl těžký pád Švéd Patrik Järbyn a dlouhá pauza veteránovi neprospěla. Na zhoršující se trati se pak nevešel do jedné z branek.

Reklama