Hlavní obsah

Divočina na svahu, hledala se i lyže! Extrémní podmínky, líčil Krýzl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to pořádná divočina, obří slalom, jaký se nevidí. „Celý týden jsme jezdili za hezkého počasí, pohodička a pak přijde takový totální saigon,“ kroutil hlavou Kryštof Krýzl, jenž na olympijských hrách startuje už od roku 2006. „A tohle byl stoprocentně nejtěžší závod. Viditelnost nula, totální sněžení, extrémní podmínky,“ vypočítával Krýzl poté, co 19. místem vyrovnal svůj nejlepší výsledek v obřím slalomu na velké akci.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Český lyžař Kryštof Krýzl na trati obřího slalomu.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Závod dokončilo jen 46 z 89 startujících včetně Jamajčana Benjamina Alexandera s více než minutovou ztrátou.

V prvním kole se nezřídka závodníci na trati potkávali s těmi, kteří už vypadli, a snažili se dostat do cíle. Jednou byl závod i na chvilku přerušen.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Kryštof Krýzl během obřího slalomu na ZOH v Pekingu.

Důvod? Jednomu ze slalomářů vypnula lyže, zajela do hlubokého čerstvého sněhu a pořadatelské četě trvalo, než ji našli. Druhé kolo se o hodinu odkládalo, a tak lyžaři mezi oběma jízdami čekali nezvykle dlouho až pět hodin.

„Podmínky jsou tu nepředvídatelné, mění se i kopec od kopce," líčil pětatřicetiletý Krýzl, jenž celkově na vítězného Švýcara Marka Odermatta poztrácel 6,21 sekundy.

„Moje výkonnost je letos zvláštní. Vím, že jsem schopný jezdit rychle. Když to odšpuntuju a sednou mí podmínky, můžu pomýšlet na dobré umístění. Chtěl jsem tu být do patnáctého místa, ale kdyby mi někdo řekl před rokem dvěma, že budu devatenáctý, bral bych to všema deseti," přiznával nejstarší závodník v elitní třicítce.

Do středečního slalomu bude chtít vlétnout s větší vervou. „Víc riskovat a napálit to," předsevzal si.

Reklama

Související témata: