Hlavní obsah

Hokejový smutek. NHL definitivně ruší účast na olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeho se hokejoví fanoušci v posledních dnech vážně obávali, se stává smutnou realitou. Několik na sobě nezávislých zdrojů ze zámoří potvrzuje definitivní dohodu NHL s Hráčskou asociací, že hokejisté prestižní zámořské ligy nakonec nepojedou na únorové ZOH do Pekingu. Podle televize ESPN má být oficiální stanovisko oznámeno do 24 hodin.

Foto: Jeff Curry, Reuters

Český útočník Columbusu Jakub Voráček se pokouší překonat brankáře St. Louis Villeho Hussa. Ilustrační foto.

Článek

Renomovaný žurnalista Chris Johnston z listu Toronto Star informuje, že změnu původního souhlasného postoje si vyžádal neúnosně narůstající počet nesehraných ligových zápasů, kterých už je nyní padesát.

NHL se rozhodla odložená utkání naplánovat do původně třítýdenní únorové pauzy, kterou měla mít kvůli olympiádě. Nyní musí vedení soutěže ještě dokončit jednání s Mezinárodním olympijským výborem, ale zářijová dohoda umožňuje zrušit účast v Pekingu do 10. ledna bez finanční pokuty.

Hráči NHL se tak pod pěti kruhy nepředstaví podruhé za sebou. Poté, co hvězdy ze zámoří startovaly na olympijském turnaji pravidelně od Nagana 1998, přišla jejich absence už v roce 2018 v Pchjongčchangu.

K neochotě NHL vyslat hokejisty v únoru na ZOH přispěly i nedávné zprávy o tom, že případně nakaženým hráčům v Číně hrozí až pětitýdenní karanténa. Na turnaji v Pekingu by se tak měli objevit 9. až 20. února hráči převážně z evropských lig, které jejich kluby budou mít povinnost uvolnit. Ale i kolem jejich startu může být ještě spousta dohadů.

Nicméně nejlepší čeští hokejisté změnou postoje NHL ztrácejí olympijskou naději, ať už jde o Davida Pastrňáka z Bostonu, Filipa Hronka z Detroitu, či Tomáše Hertla ze San Jose, kteří se mohli na ZOH podívat premiérově. Na zopakování své účasti ze Soči 2014 pak musí zapomenout Jakub Voráček z Columbusu, Radko Gudas z Floridy či dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay Ondřej Palát.

Útočník Steve Stamkos, kapitán Tampy Bay, který by pravděpodobně na ZOH reprezentoval Kanadu, vyjádřil určité roztrpčení. „Vyrůstal jsem ve snu o zisku Stanley Cupu a mně se to podařilo. Také si moc přejete reprezentovat svou zemi a vyhrát zlatou olympijskou medaili. To je ale zřejmě něco, co nebudu mít šanci udělat," přiznal pro web The Athletics.

S ohledem na rychlé šíření koronavirové varianty omikron v Severní Americe NHL dokonce úplně přerušila ligu od středy až do neděle a o dva dny prodloužila svou vánoční pauzu.

Podle AP je na takzvaném covidovém seznamu v současnosti asi patnáct procent z více než sedmi stovek hráčů NHL Do karantény, která znamená i zákaz tréninku, po Coloradu, Floridě, Nashvillu, Bostonu, Detroitu, Torontu, Columbusu a Montrealu nově spadly Edmonton a Ottawa.

Všech 32 klubů může až 26. prosince začít znovu trénovat, testovat se nebo cestovat na zápasy. V platnosti ale zůstane omezení, že se nesmějí hrát vzájemné souboje kanadských a amerických klubů.

Co říkáte absenci hráčů NHL na ZOH v Pekingu?
Turnaj úplně ztrácí kvalitu, vůbec ho nebudu sledovat
44,8 %
Velká ztráta, ale pořád to bude atraktivní turnaj
36,6 %
Minimální ztráta, v Evropě je dost kvalitních hráčů
3,7 %
Je mi to jedno
14,9 %
Celkem hlasovalo 7588 čtenářů.

Reklama