Hlavní obsah

Loučení Davidové s Pekingem. Plány na odpočinek dostaly trhlinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšily se, jak naberou ve volných dvou dnech síly před závěrečným biatlonovým závodem, jenže změny olympijského programu biatlonistkám tolik času nedopřejí. Markéta Davidová, Lucie Charvátová a spol. se představí v závodě s hromadným startem už v pátek v 8:00 SEČ, o dvě hodiny později přijdou na řadu muži i s Michalem Krčmář.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Markéta Davidová na druhém úseku české štafety na olympijských hrách v Číně.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Změny si vyžádala předpověď počasí na sobotu, kdy měly ženy původně jet. Další pokles teplot by měl doprovázet silný vítr, tak raději organizátoři závod s hromadným startem předsunuli, aby se nedostali předposlední den her do problémů.

Davidová absolvuje v Pekingu kompletní program závodů a neskrývá, že síly v mrazech a vysoké výšce rychle ubývají. „Po štafetě jsme šly z úseku se Švédkou (Monou Brorssonovou) a bavily se, že to byla jen šestka a jsme úplně vyřízené," líčila. V pátek čeká biatlonistky více než dvojnásobná vzdálenost dvanácti a půl kilometru.

„Navíc se pojede na dvouapůlkilometrovém okruhu, který mně rozhodně sedí míň než ten dvoukilometrový," doplňuje Charvátová. Do rozlučkového startu na hrách obě chtějí dát zbytky svých sil. Ale ne hned od prvních metrů, memento kolapsů závodnic pro naprosté vyčerpání ve stíhačce i štafetě mají jejich kolegyně před očima.

„Nemůžete jet naplno hned první kolo, protože pak vás to doběhne okamžitě," uvědomuje si Davidová, pro níž může být páteční start posledním na vrcholné akci. Stále totiž neoznámila, zda po sezoně naplní své původní plány na přechod ke studijnímu a pracovnímu životu.

Tím si ale teď hlavu nezatěžuje. „Důležité je kvalitní jídlo, i když najít ho tady v jídelně není úplně jednoduché, hodně odpočívat a spát. A jestli se na masák těším? Těším, mám ho ráda, protože je kontaktní. Ale nejdřív musím najít nějaké síly," přiznává.

Charvátová se závodu s hromadným startem na vrcholné akci dočká podruhé v kariéře. „Pro mě je to třešnička na dortu," cení si olympijská debutantka. „Ale myslím, že je to oprávněný start, který jsem si svými výsledky tady vydobyla. Se vší hrdostí se postavím na start, i když si nedávám žádné moc velké cíle," přiznala.

Reklama

Související témata: