Hlavní obsah

Na olympiádu nechci! Můžou hráči z Evropy odmítnout Peking? A co když jim ho zatrhne klub?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Pokud bude na olympiádě platit až pětitýdenní karanténa pozitivně testovaných a někdo z hráčů Pardubic dostane nominaci, nebudu souhlasit s účastí." Takový příspěvek zveřejnil ve středu krátce po poledni na svém Twitteru většinový vlastník pardubického Dynama Petr Dědek. Dle směrnice pro uvolňování hráčů reprezentaci ale klub takovou možnost nemá. Naopak je povinen hráče uvolnit. Pokud by však nároďák odmítl samotný hokejista, to už je jiná písnička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář, Petr Zámorský, Michael Frolík a Milan Gulaš oslavují gól proti Finsku na Channel One Cupu.

Článek

Hokejová NHL by v průběhu dneška měla oficiálně potvrdit informaci, s níž v úterý přišla ESPN, tedy že borci z nejlepší soutěže světa do Pekingu nepoletí. Zejména kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron, která odkládá jeden zápas za druhým. Roli ale mohla sehrát i šuškanda, že nakaženým hráčům bude v Číně hrozit až pětitýdenní karanténa.

Zatímco NHL mohla do 10. ledna bez finančních postihů cuknout a své hráče do Pekingu neposlat, evropské hokejové ligy takovou možnost nemají. Podle stanov domluvených s IIHF naopak členské země mají povinnost hráče z Evropy pro ZOH uvolnit.

Což se některým hráčům působícím v soutěžích na starém kontinentu nelíbí. „Nikdo, a jsem si jistý, že mluvím za všechny, nechce jet do Číny, být tam v karanténě a odehrát olympiádu jen proto, aby se uskutečnila. Proč evropské kluby nemají možnost vyjádřit svůj postoj? Zdá se, že nikoho nezajímá, jak se na věci díváme my (hráči z Evropy). Působí to na mě, jako by řekli: ´Pošlete tam (místo hráčů z NHL) ty zas*aný vši z Evropy´," nechal se v tomto týdnu slyšet pro švédský list Expressen obránce Tre kronor Magnus Nygren.

Byť zvěst o pětitýdenní karanténě nebyla čínskými organizátory ZOH oficiálně potvrzena a pravděpodobnější je „jen" třítýdenní karanténa, i tak by to pro kluby, které hráče platí, byla před vrcholem sezony pořádná komplikace.

Třeba konkrétně z Pardubic, jejichž majitel Petr Dědek se nyní ozval, by se Peking mohl týkat útočníka Matěje Blümela, teoreticky pak obránce Jana Košťálka, útočníka Adama Musila, či kanadského forvarda Anthonyho Camary nebo slovenského útočníka Mateje Pauloviče.

„Podle směrnice pro uvolňování reprezentantů je ale klub povinný své hráče uvolnit. Pokud by tak neučinil, my jako svaz ho může postihovat," řekl Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund s tím, že klubu v případě neposkytnutí hráčů národním týmům hrozí trest od finanční pokuty až po odpočet bodů.

Logicky se však nabízí úvaha, co by následovalo, kdyby se z olympiády (ale i jiných reprezentačních podniků), omluvil přímo hráč. A ponechme stranou, jestli z vlastního rozhodnutí či pod nátlakem svého klubu.

„Pro takový případ existuje speciální formulář. Když se hráč písemně omluví a uvede důvod omluvenky, je to bez postihu. Vychází to z toho, že reprezentace je pro kluby povinnost, zatímco pro hráče čest," uvedl Zikmund.

A pro omluvenku může hráč uvést jakýkoliv důvod. „Nespecifikuje se to. Hráč může říct, že nechce reprezentovat, že se s národním týmem rozloučil, že se nechce nechat očkovat. Žádná omezení prostě nejsou," přiznává Zikmund.

V takovém případě by konkrétní hokejista klidně mohl během olympiády dál nastupovat v extralize, která se během her v Pekingu nezastaví.

„Kdyby byl ale daný hokejista omluven klubem, po dobu reprezentační akce by nesměl nastupovat na klubové úrovni," dodal svazový tiskový mluvčí.

Reklama

Související témata:
Uvolňování