Hlavní obsah

Pešán: Jen jeden gól? Nemám pro to vysvětlení! Nic jsme ale nevypustili, ani vteřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako přes kopírák. Sedmý zápas české hokejové reprezentace v sezoně a sedmá první třetina, v níž jako první inkasovala a nakonec úvodní periodu prohrála. Na úvod olympijského turnaje proti Dánsku to mělo fatální dopad. Češi manko 0:2 už jen kosmeticky upravili a vůbec poprvé v historii vyšli proti Dánům bodově naprázdno.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán (vlevo) se radí se svým asistentem Martinem Strakou během zápasu Česka s Dánskem na olympijských hrách.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „Je to komplikace," přiznává hlavní trenér Filip Pešán.

Už nemůže být náhoda, že vám první třetina zase nevyšla, že?

Byla kopií všech prvních třetin v téhle sezoně. Bohužel, i když jsme byli aktivní, vytvořili jsme si v ní spoustu šancí a střel, stejně jsme ji znovu prohráli 0:2. To už není náhoda. Celý zápas jsme se potýkali s produktivitou. Nechci hodnotit počet střel (40:17), protože to nikdy není ukazatel, který bych bral nějak extra vážně, ale i vyložených šancí jsme měli víc než soupeř. Nebyli jsme taky schopní pomoct si přesilovkami. Proto jsme prohráli.

Připouštíte, že náhoda to není. Čím si to tedy vysvětlujete?

Kdybych to věděl, určitě bych to změnil. Máme tu úplně jiný tým než na Euro Hockey Tour. Na vstup jsme se koncentrovali, první třetinu jsme herně zvládli slušně. Bohužel nedáme vyložené šance a z mála střel, které soupeř měl, dal dvě branky.

Dostat proti Dánům rychlé dva góly bylo to nejhorší, co se mohlo stát? Soupeř se pak mohl ještě víc soustředit na defenzivu?

Věděli jsme, že když půjdeme do vedení, což se nám tedy letos ještě nepovedlo, budou muset Dánové víc a víc útočit. Pak by ten hokej byl jiný. Ale když jsme inkasovali druhou branku, byla to i pro psychiku našich přesilovek velká rána. Když prohráváte 0:2 s Dánskem, které je defenzivně extrémně dobře organizované, je to těžké. Dánové vyhazovali puky, mlátili je po plexisklech. To bohužel stačilo. Hráli velmi obětavě, mají v obraně velké chlapy. Nepustili nás do předbrankového prostoru, což byl taky jeden z klíčů zápasu. První branka, kterou jsme inkasovali, byla přesně taková, jakou jsme měli dát my. Zaclonit, narvat tři hráče do brány, a pak tam může projít i střela, která nemá gólové parametry.

Ledový Peking: Patrik Eliáš hodnotí porážku s DányVideo: Sport.cz

Věřil jste, že Červenkův gól zkraje druhé třetiny otočí duel ve váš prospěch?

Doufal jsem v to. Dostávali jsme se do pozic, ze kterých by naše střely měly končit v síti, ale jestli jsme byli nervózní, nebo... Nemám pro to vysvětlení. Ve vyložených šancích jsme opět zakončili tak, že jsme branku nedali.

Nevyděsily vás chyby v obraně, zejména od zkušeného páru Jeřábek - Sklenička?

Potom už tým trošičku znervózněl, protože přece jen se jedná o olympijské hry a naši obránci moc zápasů v olympijském turnaji odehráno nemají. Bylo vidět, že nám vázla rozehrávka, což mělo také vliv na vývoj zápasu. Musíme hrát jednoduchý hokej, jednoduché založení útoku.

Jak velká komplikace je porážka s ohledem na systém turnaje, kdy je důležitý každý bod i gól?

Je to pravda, na druhou stranu už před začátkem turnaje jsme věděli, že potřebujeme porazit Švýcary i Rusy, pokud máme ambice postoupit ze skupiny přímo do čtvrtfinále. Na tom plánu se nic nemění. Viděli jsme ale vzájemný zápas Rusů se Švýcary a nečeká nás nic lehkého.

Je těžké si nepřipouštět, že výsledková bída z Euro Hockey Tour pokračuje i na olympiádě?

Je krátce po zápase, takže nechci pronášet nějaká velká moudra. Je to samozřejmě nepříjemné, ale musím říct, že jsme nic nevypustili. Ani vteřinu. Ten tým žil a udělal pro výsledek všechno. Bohužel; takový je hokej a byť si myslím, že jsme v tom zápase byli lepší, nevyhráli jsme.

Reklama

Související témata: