Hlavní obsah

Česko - Dánsko 1:2Problém hned na úvod. Národní tým poprvé v historii nezískal s Dánskem ani bod

Aktualizováno

Čeští hokejisté vstoupili do olympijského turnaje v Pekingu porážkou. Proti Dánsku nezvládli roli favorita. I posedmé v letošní sezoně je srazila už úvodní třetina, ve které nevyužili velký tlak ani k jednomu gólu. Národní tým naopak dvakrát inkasoval a ve zbytku zápasu už nedokázal ztrátu stáhnout, nakonec padl 1:2. Poprvé v historii tak s Dánskem nebodoval.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Radost hokejistů Dánska z vedoucího gólu proti České republice.

Článek
Fotogalerie

Češi měli v první třetině velkou herní převahu. V útočném pásmu nic moc nevymýšleli, po vyhraných osobních soubojích hned stříleli. Ale ne příliš nebezpečnými zakončeními rozchytali Sebastiana Dahma, který si připsal čtyři zákroky už za první tři minuty.

Úvodní velkou šanci tak mělo Dánsko. Frederik Storm si najel na přihrávku přes celé hřiště, natlačil se před Jeřábka, ale bekhendem trefil jen Hrubcovu vyrážečku. Na druhé straně se před branku šikovně vytočil Lukáš Sedlák a zblízka zakončil do levé tyčky.

Živě: Ledový Peking - 7. díl nového pořadu Sport.cz

Česká aktivita ale na vedení nestačila. Národní tým inkasoval jako první i posedmé v sezoně. Jeřábkova rozehrávka skončila přesně na holi obránce Marcuse Lauridsena, který si s kotoučem poodstoupil na pravý kruh a nahodil ho na branku. Puk do protipohybu Šimona Hrubce smolně tečoval Vladimír Sobotka.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Šimon Hrubec zasahuje.

Naopak Dahm si na opačné straně s nebezpečným kotoučem do protipohybu poradil. Kovář při přečíslení dvou proti jednomu hledal Červenku, pas tečoval na branku obránce Oliver Larsen, ale dánský gólman předvedl skvělý reflexivní zákrok.

Národní tým mohl srovnat v přesilové hře. Místo toho však přišel další tvrdý direkt. Jeřábek, kterému se první třetina vůbec nepovedla, chyboval na útočné modré čáře. Patrick Russel mu vypíchl kotouč, natlačil se před českého beka a vykoledoval si přísně odpískané trestné střílení. Puk si vzal Frans Nielsen a precizně provedeným bekhendovým blafákem nedal Hrubcovi šanci.

Česko v první části nevyužilo ani jednu ze sedmnácti střel na branku, naopak Dánům stačily na dva góly čtyři pokusy. Tragické první třetiny v letošní sezoně tak pokračují i na olympijských hrách, Češi v nich mají skóre 1:14.

V prostřední periodě se hra poměrně srovnala. Dánové výborně zvládali osobní souboje, nic nekomplikovali a pokud si nebyli jistí v rozehrávce, jen obloukem vyhazovali puk do středního pásma. Národní tým neměl tolik šancí a střel jako v první třetině, přesto dokázal snížit. Roman Červenka na modré čáře převzal Kovářovu přihrávku, nabruslil si s kotoučem mezi kruhy a vypálil přesně do levého horního rohu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Český brankář Šimon Hrubec inkasuje po střele Markuse Lauridsena.

Následovala pasáž bez větších šancí. Oba týmy získaly po jedné přesilovce, ale ani v nich příležitosti k vidění nebyly. Ojedinělou šanci spálil David Krejčí, který si najel na přihrávku mezi kruhy, trochu ukradl puk čekajícímu Sedlákovi, ale poté trefil jen dánského obránce.

V úvodu poslední třetiny nejprve zahrozili čeští reprezentanti. Kovář dostal od Červenky přihrávku před branku, ale nezamířil přesně. Krejčí přes brankoviště propasíroval pas na Hyku, který však zřejmě puk viděl na poslední chvíli a netrefil ho.

Převaha Čechů se poté otupila. Boedker obral o kotouč rozehrávajícího Kováře, vyjel si před branku a zblízka minul Hrubcovu branku. O minutu později Sobotka tečoval Hykovu střílenou přihrávku jen do připraveného Dahmna.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

David Sklenička a jeho tvrdý hit na Dána Frederika Storma.

Následovala znovu pasáž bez zajímavých příležitostí, což nezměnila ani česká přesilovka, ve které národnímu týmu scházela přesná střelba. Vzápětí však po vhazování v útočném pásmu českého týmu ujel do samostatného úniku Frans Nielsen, ale druhý souboj s Hrubcem už nevyhrál. Gólman Omsku si se střelou mezi betony poradil.

Houževnatí Dánové nepustili český tým do velkého závěrečného tlaku. Reprezentanti si vypracovali už jen jednu tutovku při hře bez brankáře. Stránský získal puk pro Tomáše Kundrátka, který z hranice pravého kruhu napálil bližší tyčku. Dánsko poté puk vyhodilo a mohlo slavit velmi cenné vítězství, ačkoliv na střely prohrálo 17:40.

Národnímu týmu se tak velmi zkomplikovala cesta za přímým postupem do čtvrtfinále. S Dánskem padl potřetí z poslední čtyř duelů. Poprvé v historii ale v základní hrací době. Na oklepání z nečekané porážky mají Češi čas jen do pátku, kdy od 9:40 českého času nastoupí proti Švýcarsku. Základní skupinu zakončí v sobotu ve 14:10 duelem s ruským výběrem, který na úvod porazil Švýcary 1:0.

ČR - Dánsko 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Červenka (Jan Kovář) - 12. M. Lauridsen, 18. Nielsen z tr. střílení. Rozhodčí: Gouin (Kan.), Tscherring (Švýc.) - Lundrgren (Švéd.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 1:3. Bez využití.
Sestavy:
ČR: Hrubec - Kundrátek, Šulák, Jeřábek, Sklenička, Knot, Klok - Hyka, Krejčí, Sedlák - M. Stránský, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Sobotka, Lenc - Frolík, T. Zohorna, H. Zohorna. Trenér: Filip Pešán.
Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, M. Lauridsen, Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen - Nicklas Jensen, Nielsen, Boedker - Russell, Regin, Storm - Meyer, Madsen, Bau - Poulsen, Jakobsen, Aagaard. Trenér: Heinz Ehlers.

Reklama

Související témata: