Hlavní obsah

Připravíme se na válku, vyhlašuje Pešán a doufá, že se před olympiádou spletl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé coby hlavní trenér reprezentace zažije na velkém turnaji vyřazovací část. Zatímco loni na MS skončil Filip Pešán s týmem už ve čtvrtfinále, teď na ZOH v Pekingu se do něj musí teprve dostat z kvalifikace play off přes Švýcarsko.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Filip Pešán na lavičce národního týmu.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Vítěze zápasu čeká ve středu ve čtvrtfinále Finsko.

Pomůže vám zkušenost z Rigy ze čtvrtfinále s Finy (0:1), v němž taky šlo o všechno?

Není to tak, že bych si teď říkal, že už všechno vím. To rozhodně ne. Je ale lepší, že už mám jednu akci za sebou. Čerpám z ní, organizuju si věci trochu jinak. Moc se na zápas těším.

Souhlasíte, že se pro kvalifikaci nabízely papírově snadnější soupeři než Švýcaři?

Bude to s nimi těžký a těsný zápas. A nic na tom nemění, že tady ještě nevyhráli. Před startem turnaje jsem Švýcary považoval za jednoho z kandidátů na medaili, tak doufám, že z nich ty kandidáty teď neuděláme. Jsme si vědomi jejich síly, mám k nim velký respekt. Velmi vážně se připravíme na válku a věřím, že budeme stát na vítězné půlce. Absolutně nic nepodceníme.

Bude hrát nějakou roli vzájemný zápas, který jste ve skupině urvali po nájezdech?

Vůbec žádnou. Švýcaři o nás mají stejné informace jako my o nich. V době moderních technologií je navíc úplně jedno, jestli jsme spolu hráli. Je ale fajn, že můžeme oprášit některé principy, které nám v zápase fungovaly.

Už nejsme hokejová velmoc, říká Eliáš.Video: Sport.cz

Na co budete u hráčů apelovat?

Aby nefaulovali. Rozhodne disciplína. Ať už to bude disciplína herní, nebo co se týče faulů. Viděli jsme, jak může jeden nesmyslný faul zatočit se zápasem.

Narážíte na pět minut pro Rusa Voronkova, což jste potrestali dvěma góly, a celkově jste Rusům nasázeli v přesilovkách čtyři branky. Proto jste v pondělí přesilovky netrénovali?

Jsem malilinko pověrčivý. Před Rusy jsme je taky netrénovali. Řekli jsme si o nich už tolik, že je nemusíme zkoušet. Chci, aby kluci měli šťávu a chuť. Nepotřebuju, aby na tréninku pálili do bránících hráčů.

Panuje v kabině po dvou výhrách pozitivní nálada?

Můžeme být o kousek klidnější než soupeř, ale teď už je play off. Dosavadní zápasy se zahazují. Ale vnitřní pocit, že se nám hra dařila a dokázali jsme utkání zlomit na svou stranu, je fajn.

Cítíte z hráčů odhodlání zlomit dlouhé čekání českého hokeje na úspěch? Zkušeným borcům jako Kovářovi s Červenkou už lezou krkem otázky, proč to zase nevyšlo...

Stoprocentně, kluci moc chtějí uspět. Oba jsou takoví tišší, což se mi líbí. Nikde nevykřikují, jsou srovnaní. Máme velkou vnitřní sílu, což může být do zápasů zlomové.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.