Hlavní obsah

Slopestyle lyžařek vyhrála Gremaudová a v Pekingu získala druhou medaili

Lyžařský slopestyle na olympiádě vyhrála Švýcarka Mathilde Gremaudová. Na hrách v Pekingu získala druhou medaili, když navázala na bronz z Big Airu. Stříbro brala domácí hvězda Eileen Guová, bronz Kelly Sildaruová z Estonska.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Mathilde Gremaudová v akci.

Článek

Gremaudová zaznamenala nejlepší skóre ve druhé jízdě, ve které získala 86,56 bodu. V první přišla na railu o lyži, třetí pokus poté pokazila pádem. Úterním vítězstvím vylepšila druhé místo z Pchjongčchangu.

Do finále přitom prošla z kvalifikace až z posledního dvanáctého místa. "Včera to bylo šílené, jen tak tak jsem postoupila. Ale dnes byl nový den, a už když jsem vstala, cítila jsem se dobře. Ale ani tak jsem nečekala, že bych mohla vyhrát," uvedla Gremaudová.

Foto: Mike Blake, Reuters

Švýcarka Mathilde Gremaudová jásá po triumfu v lyžařském slopestylu.

Dvaadvacetiletá Švýcarka vyhrála s náskokem 0,33 bodu před Guovou. Osmnáctiletá rodačka ze San Francisca, která reprezentuje vlast své matky, se po triumfu v Big Airu rovněž dočkala v Pekingu druhé medaile.

O třetí cenný kov bude Guová usilovat v pátek na U-rampě. "Chtěla jsem tady získat zlato a aspoň jednu další medaili. Cíl jsem splnila a to mě ještě čeká moje nejsilnější disciplína. Jsem opravdu moc spokojená," řekla Guová.

Čtvrté místo obsadila Anastasia Tatalinová, které se však nelíbilo, jak rozhodčí její jízdu ohodnotili. Ruská reprezentantka byla v cíli ve velké euforii, ale skóre 75,51 ji nepříjemně zaskočilo.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Anastasia Tatalinová během finále slopestylu.

"V poslední jízdě jsem předvedla double 14, trik, který dneska nikdo neudělal. Je velmi náročný a já jsem za něj dostala 75 bodů," citovala agentura RIA Tatalinovou. "Nebylo to poctivé hodnocení. Víc k výsledkům říct nemůžu," dodala.

Ruský svaz oznámil, že na rozhodčí podá stížnost. "Připravíme analýzu a pošleme ji Mezinárodní lyžařské federaci, která má sudí na starost. S hodnocením výkonu Tatalinové nesouhlasíme," uvedl v prohlášení.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Akrobatické lyžování:
Ženy - slopestyle:
1. Gremaudová (Švýc.) 86,56
2. Guová (Čína) 86,23
3. Sildaruová (Est.) 82,06
4. Tatalinová (Rus.) 75,51
5. Voisinová (USA) 74,28
6. Killiová (Nor.) 73,11
7. Ledeuxová (Fr.) 72,91
8. Muirová 71,30
9. Summerhayesová (obě Brit.) 64,75
10. Bertagnaová (It.) 61,85.

Reklama

Související témata: