Hlavní obsah

Vlajkonoškou české výpravy při nedělním slavnostním zakončení her v Pekingu bude Sáblíková

Aktualizováno

ychlobruslařka Martina Sáblíková bude vlajkonoškou české výpravy při nedělním slavnostním zakončení zimních olympijských her v Pekingu. Sedminásobná olympijská medailistka, jež v Číně získala bronz v závodu na 5000 metrů, plnila stejnou roli už na zahájení her v Turíně 2006 a na zakončení olympiády o čtyři roky později ve Vancouveru, kde získala dvě zlaté medaile a jednu bronzovou.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Martina Sáblíková vybojovala bronzovou medaili

Článek

"Nést českou vlajku na zakončení zimních olympijských her je pro mě hrozně velká pocta. Když za mnou přišel (šéf výpravy) Martin Doktor a zeptal se mě, jestli ji ponesu, tak pro mě byla jednoznačná odpověď, a to bylo ano," řekla Sáblíková, která v Pekingu vybojovala jubilejní 100. olympijskou medaili v samostatné české historii.

Česká výprava v Číně získala dva cenné kovy, zlatá snowboardistka Ester Ledecká ale dějiště her opouští již v sobotu a na slavnostním zakončení nebude.

"Vlajkonoše na slavnostní zahájení volí sportovci, u slavnostního zakončení máme zvyklost, že vlajku by měl nést sportovec, který je na místě a získal největší úspěch. Martina tady bude v době zakončení jedinou medailistkou, takže bylo jasné, že tato úloha připadne jí. Samozřejmě, pokud by nechtěla, tak by nemusela, nicméně nést vlajku je velikou ctí a z její reakce jsem pochopil, že to vnímá stejně," uvedl vedoucí české výpravy Martin Doktor.

Na zahájení her v Pekingu nesli českou vlajku společně kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills a krasobruslař Michal Březina.

Reklama

Související témata: