Hlavní obsah

Brázdová vystřílela ve finále Světového poháru stříbro, Lipták bronz

Aktualizováno

Puškařka Lucie Brázdová obsadila ve finále Světového poháru druhé místo ve střelbě ze vzduchovky. Bronz v Káhiře získal olympijský šampion v trapu Jiří Lipták.

Foto: fsps.muni.cz

Lucie Brázdová na archivním snímku

Článek

Brázdová při premiérové účasti na Presidentském poháru podlehla ve finále 10:16 vicemistryni Evropy Océanne Mullerové. Francouzka byla nejlepší už ve středeční kvalifikaci a v egyptské metropoli nenašla přemožitelku v žádném ze čtyř soutěžních kol.

Brázdová, jež v červenci ovládla tuto disciplínu na Světovém poháru v Čchang-wonu, byla třetí v kvalifikaci, ze čtvrtfinálové čtyřčlenné skupiny postoupila spolu s Mullerovou do semifinále a v něm porazila americkou střelkyni Sagen Maddalenaovou.

Lipták, který se letos v Larnace stal podruhé mistrem Evropy, po šestém místě v kvalifikaci ovládl svoji čtvrtfinálovou skupinu a v semifinále měl blízko k postupu do boje o zlato. V duelu dvou posledních olympijských šampionů remizoval s chorvatským rivalem Josipem Glasnovičem 5:5 a následně prohrál rozstřel 5:6. Na President's Cupu Lipták navázal na loňské stříbro z Larnaky, kde prohrál ve finále s Davidem Kosteleckým.

Glasnovič se v sobotním finále utká s Američanem Derrickem Scottem Meinem, s Liptákem získal bronz Talal Rašídí z Kuvajtu.

Ve hře o medaili zůstal v Káhiře ještě Petr Nymburský, který uspěl ve čtvrteční kvalifikaci v třípolohové střelbě z libovolné malorážky. Jeho kolega Jiří Přívratský se mezi osmičku nejlepších nevešel a skončil jedenáctý stejně jako Martin Strnad v rychlopalné pistoli a neuspěla ani Veronika Blažíčková ve sportovní malorážce na 3x40 ran (12.). Už ve středu soutěže skončily také pro Barboru Šumovou ve skeetu (10.), Přívratského ve vzduchové pušce, Pavla Schejbala ve vzduchové pistoli a Jakuba Tomečka ve skeetu (všichni 11.).

Do Prezidentského poháru se ve 12 olympijských disciplínách kvalifikovali střelci na základě pořadí ve světovém žebříčku do 12. místa. Devět reprezentantů ve finále SP znamená historicky nejvyšší českou účast.

President's Cup, finále Světového poháru ve sportovní střelbě v Káhiře:
Muži:
Vzduchová puška - finále:
Patil (Indie) - Sollazzo (It.) 16:8
3. Jány (SR) a Péni (Maď.)
...
v kvalifikaci
11. Přívratský (ČR).
Vzduchová pistole - finále:
Mikec (Srb.) - Reitz 17:9
3. Walter (oba Něm.) a Vasermanis (Lot.)
...
v kvalifikaci 11. Schejbal (ČR)
Ženy:
Vzduchová puška - finále:
Mullerová (Fr.) - Brázdová (ČR) 16:10
3. Weiszová a Maddalenaová (obě USA)
Vzduchová pistole - finále:
Jedrzejewská (Fr.) - Arunovičová (Srb.) 16:12
3. Korakakiová (Řecko) a Reitzová (Něm.).

Reklama

Související témata: