Hlavní obsah

Doživotí! Soud vynesl nad pěti ragbisty tvrdé tresty za smrt teenagera

Soud v Argentině poslal pět ragbistů z amatérského týmu Arsenal Zarate na doživotí za mříže za vraždu teenagera. Další tři obžalovaní byli odsouzeni k 15 letům vězení za spoluúčast na usmrcení Fernanda Báeze, 18letého studenta práv z rodiny paraguayských imigrantů. Ostře sledovaný čtyři týdny trvající proces ke zločinu s údajným rasistickým podtextem vyvolal v zemi vlnu protestů.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Ragby (ilustrační foto)

Článek

K tragédii došlo před třemi lety v přímořském letovisku Villa Gesell. Osm mladíků ve věku mezi 21 a 23 roky napadlo Báeze na diskotéce, spor ale pokračoval i na ulici poté, co ochranka všechny donutila noční podnik opustit. Podle svědků ragbisté izolovali mladíka od jeho přátel a zbili ho tak tvrdě, že následkům zranění podlehl. Během bitky mu údajně rasisticky nadávali do černých sviní.

"Jsou to zvířata. Doufám, že dostanou, co jim patří," odsoudil útočící ragbisty po smrti svého jediného syna Báezův otec. Matka oběti Graciela pak dodala v slzách: "Fernando byl pro mne vším, celým mým životem. Nemám slov, kterými bych vyjádřila, jaká tragédie nás postihla."

Obžalovaní, kteří byli od roku 2020 ve vazbě, během slyšení vyjádřili lítost a trvali na tom, že neměli v úmyslu Báeze zabít. Někteří dokonce popírali, že by oběť udeřili. Tribunál však nakonec Maxima Thomsena, Matiase Benicelliho, Enza Comelliho a bratry Cira a Luciana Pertossiovy odsoudil k doživotí, Ayrton Viollaz, Blas Cinalli a Lucas Pertossi, bratranec obou bratrů, vyfasovali po 15 letech.

Reklama

Související témata: